Otthon

Alvó ember ablakát zúzták be a tűzoltók, de ki fizeti a kárt?

A szervek egymásra és a tulajdonosra mutogatnak, a függönyt és a hifit viszont meg kellene csináltatni.

Tóth Bélára az éjszaka közepén rátörték az ablakát a tűzoltók, csak éppen tévedésből. Tóth a Blikknek elmondta, hogy az eset fél éve történt, kálváriája azóta sem ért véget, és megdöbbentőnek tartja, hogy bár a 80 ezer forintos üvegcserét kifizette a ház biztosítása, az ingóságokért – függöny és hangfal, amelynek értéke 150 ezer forint – senki nem vállalja a felelősséget. 

„A szomszéd lépcsőházba riasztották a rendőröket, mert valaki öngyilkos akart lenni, ám a címen senki nem nyitott ajtót nekik. Éppen ezért a katasztrófavédelem segítségét kérték, ám azok elnézték a lépcsőházat, és hajnali két órakor rátörték az ablakot a békésen alvó lakómra. Szegény majdnem infarktust kapott a rémülettől, mivel a hatodik emeleten az utca felől nem várt senkit” – mondta a lakás tulajdonosa lapunknak, akitől a Blikk megtudta, hogy a tűzoltók csákánnyal verték be a dupla üvegű ablakot, a csákánnyal tönkretették a függönyt, és egy hangfal is megsérült. Béla ehhez hozzátette, hogy amikor a tűzoltók rájöttek, hogy rossz helyen vannak, tovább is álltak, illetve megjegyezte, hogy aznap hideg volt, erősen fújt a szél. A kívülről betört ablakban annak cseréjéig habszivacs szolgált szigetelésként. 

Képünk illusztráció / Fotó: Profimedia

Béla július elején kapott levelet a katasztrófavédelemtől, ebben azt írták, hogy a vonatkozó jogszabályok szerint szabályosan jártak el. A jogszabályok szerint az életveszélybe kerülő személyek mentését – mint az első és legfontosabb feladatot – akár anyagi kár okozásával is el kell végezni, az ingatlanba a lehető legkisebb károkozással, az ablakon keresztül hatoltak be. 

A lakás tulajdonosa azt mondta, hogy: „Erre hivatkozva pedig őket nem terheli anyagi felelősség, annak ellenére, hogy a biztosító arról tájékoztatott korábban, hogy a katasztrófavédelem felelősségbiztosítása téríti majd meg a maradék kárt.” A katasztrófavédelem szerint egy hozzátartozó miatt történt a tévedés, aki rossz ablakot azonosított. „Az említett esetnél a tűzoltók szabályszerűen jártak el, ugyanis a bajbajutott hozzátartozója tévesen informálta az életmentés érdekében riasztott tűzoltókat, az ő információja alapján mentek be rossz ablakon egy másik lakásba, így a kártérítés nem a tűzoltók felelőssége” – közölte Dóka Imre, az Országos Katasztrófavédelmi Igazgatóság szóvivője, hozzátéve: életmentés esetén, amikor csak kívülről, az erkélyről vagy ablakból tudnak menteni, célszerű annak pontos helyét meghatározni, ellenkező esetben a hatóság félrevezetésének is minősülhet.

A tűzoltók azt mondják, ők a segélykérő irányítására cselekedtek, így nem ők a felelősek. Ebben az esetben a segélykérő, illetve az öngyilkosságot elkövetni akaró személy tartozik anyagi felelősséggel, hiszen az ő hibájukból történt a tévedés. Azt, hogy melyiküket milyen mértékben terheli felelősség, később az eljárás alatt vizsgálják majd.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top