Otthon

10 tipp egy tisztaságmániástól a ragyogó otthonért

Nem is a nagytakarítás a problémás, hanem inkább a tisztaság fenntartása a mindennapokban.

Egy otthon állandó törődést igényel, sajnos a kampányszerű takarításokkal nem lehet a folyamatos tisztaság érzetét fenntartani, maximum arra jók, hogy megutáld a suvickolást. Shifrah Combiths háromgyerekes anya saját bevallása szerint tisztaságmániás, ami gyerekek mellett külön kihívás. De azért nem azzal telnek a napjai, hogy folyton porszívózna és törölgetne, csak megvannak a kis trükkjei arra, hogyan tud a leghatékonyabban takarítani, ezeket megosztotta az olvasókkal.

1. Gyűjts össze minden szükséges eszközt

A takarításhoz elmélyülés kell, amiből kizökkent az, ha vissza kell menned a fürdőbe folyton a hiányzó eszközökért. Válassz ki egy helyiséget, amit ki akarsz takarítani, és gondold át, mire lesz szükséged hozzá, majd gyűjts össze mindent egy kosárkába, hogy a kezed ügyében legyen.

2. Kövesd a falat

A jó takarítás következetes. Válaszd ki, hol kezded, és tisztítsd ki a helyiséget körben. Combiths azt az elvet követi, hogy a fal mentén kezdi, óramutató járásával megegyező irányban halad a szoba közepe felé. Mert ha ugrálsz a helyiségen belül, akkor kimaradhatnak részek, de ha követed a falat és körbe mész, akkor biztos mindenhol tiszta lesz.

3. Takaríts felülről lefelé

Nem akarod szabotálni a saját munkádat, ezért fent kezdd el a takarítást, hiszen a por lefelé száll. A porszívózás nagyjából az utolsó előtti lépés, semmiképp sem elöl van a helye a sorrendben.

4. Nem kell a tökéleteset hajszolni

Ha nincs időd tökéletesre kitakarítani, akkor pont jó lesz az elég jó. Még a tisztaságmániás is azt mondja, hogy a viszonylagos rend és tisztaság jobb, mint a rendetlenség és a kosz. Ha tíz perced van, akkor abban a tíz percben adj bele mindent, és örülj a tökéletlen eredménynek.

takarítás tisztaság tippek

Képünk illusztráció (Forrás: Unsplash/The Creative Exchange)

5. Használd a megfelelő eszközöket

Nagyon sokat segíthetsz saját magadnak, ha jó eszközöket veszel a takarításhoz. Nem is annyira a vegyszerek számítanak, mint inkább a megfelelő szivacsok, törlőkendők, dörzsik, melyekhez nyúlni tudsz, ha nehezebb területhez érsz.

6. Tegyél rendet takarítás előtt

Nincs sok értelme úgy takarítani, hogy a földön és minden vízszintes területen hever ezer holmi, amit kerülgetni kell. Mielőtt belevágnál a takarításba, pakolj el mindent, hogy szabad legyen az út, és ne akasszon meg közben a sok csetresz a felületeken.

7. A régi módszereket is használd

Az, hogy nagyanyáink is ezekkel a módszerekkel takarítottak, nem jelenti azt, hogy elavultak lennének. Persze nem kell kézzel mosni a patakban, de azt például érdemes átvenni tőlük, hogy a napon szárítsd a ruhát, vagy hogy seperj össze a konyhában, mielőtt porszívóznál.

8. Nem kell mindent fertőtleníteni

Vannak helyiségek, melyekhez kötelező a fertőtlenítőszer, mint a vécé vagy a mosogató, de azért nem kell hipóval körbenyalni az egész lakást kétnaponta. A többi, általános használatban lévő szobának pont elég a vegyszermentes takarítás.

9. Először szárazzal, aztán nedvessel

A törölgetést mindig száraz ronggyal kell kezdeni, ha nem akarod az összecsomósodott, nedves port tologatni ide-oda a polcokon. A legjobb erre a célra egy tollseprű, utána jöhet a nedves törlés, a földön pedig porszívó és a legvégén a felmosás.

10. Ne utáld annyira

Combiths azt írja, hogy „Élvezd!”, de ezt azért túlzásnak érzem, mert egy takarítást nehéz élvezni, miközben annyi más, fontosabb, jobb, kedvesebb dolga lehetne az embernek helyette. De azért az  valóban segít, ha nem azt hajtogatod magadban, hogy mennyire utálsz takarítani és nem átkozol  el mindent hetedíziglen miatta. Sokkal jobb, ha úgy gondolsz a takarításra, mint egy nemes küldetésre, amit saját magadért teljesítesz, hogy kellemesebb és tisztább környezetben éld az életed.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top