Otthon

Nem elég, hogy kiégett a ház, a bontás is egy rémálom

A munkások több emelet magasból dobálták az irritációt okozó kőzetgyapotot.

Tíz napja kigyulladt egy hétszintes ház tetőtere a Soroksári út és az Ipar utca sarkán. A lakókat csak két nappal később, saját felelősségükre engedték vissza az épületbe, kivéve a legfelső két szintre. Azok a lakások lakhatatlanná váltak. A tető teljesen elégett, életveszélyessé vált, ezért a tetőszerkezetet elkezdték lebontani.

Az Index azt írja, hogy a tetőről napokon keresztül dobálták le a cserepeket úgy, hogy a lakóknak nem szóltak. De nagyobb baj, hogy a hőszigetelő anyagot, a táblás kőzetgyapotot is ledobálták, miközben a szemközti épület 70 lakásának ablakai nyíltak az udvarra, ahová repült a kőzetgyapot.

Ez az anyagot még a legmodernebb formájában is kesztyűben, maszkban és szemüvegben építik be, és egyáltalán nem ajánlatos dobálni. A kőzetgyapot apró szálai ugyanis bőrrel érintkezve irritációt, viszketést, tüsszögést, köhögést okozhatnak. Ráadásul a gyapot egy része fennakadt a lakások erkélyén.

Az egyik lakó arról számolt be, hogy neki már viszketett a bőre a kőzetgyapot miatt, de fogalmuk sem volt, a gyereket hova tegyék. Egy másik lakó megpróbált tenni valamit, hogy másképp folyjon a bontás, de hiába kereste meg a jegyzőt, a katasztrófavédelmet, az ÁNTSZ-t, a kormányhivatalt, a közös képviselőt és még a rendőrséget is, semmi sem változott.

Egy építésügyi műszaki szakértő az Indexnek azt mondta, a bontás szabálytalan és szakszerűtlen volt, mert ügyelni kell arra, hogy a táblák ne essenek szét, ne porozzanak. Az égett építőanyagok egy része pedig veszélyes hulladéknak minősül.

A bontást végző munkások ráadásul úgy dobálták le a magasból a tetőről eltávolított törmelékeket – nem csak a kőzetgyapotot, cserepeket, bádogdarabokat is –, hogy azok erkélyeket, burkolatokat károsíthattak. A szakértő szerint mindenképpen más módon kellett volna megoldani az anyagok lejuttatását.

(Kiemelt kép: MTI/Mihádák Zoltán)

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top