Otthon

Favágó küzd egy kivágásra ítélt, ikonikus fa megmentéséért

A szakember megtagadta egy péceli platánfa kivágását, mert az szerinte jóvátehetetlen bűn lenne.
platánfa

Tasi Roland faápoló, favágó a Facebook-oldalán osztotta meg, hogy felkérték egy fa kivágására a péceli vasútállomásnál egy trafóház építése miatt, a helyszínen azonban megtagadta a feladat elvégzését. Egy hatalmas platánfáról volt ugyanis szó, amely két tonna oxigént termel évente, valamint kicsivel több szén-dioxidot és 10 tonna port köt meg.

A szakember úgy véli, a kivágás oka a trafóházra vonatkozó 7 méteres védőtávolság, ami szerinte nem állja meg a helyét, mert az építményt könnyedén lehetne máshova is tenni. A férfi arról is ír posztjában, hogy megállapodtak a kivitelező cég munkatársával, hogy mindent megtesznek a platán megmentéséért. Ő maga a bejegyzésben arra kéri az olvasókat, hogy írjanak e-maileket a beruházónak és a kivitelezőnek a fa érdekében.

Az index.hu megkereste a péceli polgármestert, aki közölte, hogy támogatja a Tasi Roland kezdeményezését, és már telefonon megkereste a köztársasági elnöki hivatalt, a kivitelező Strabagot és a beruházó Nemzeti Infrastruktúrafejlesztő Zrt.-t (NIF) is. Szöllősi Ferenc szerint a négy méter átmérőjű platánfa ikonikus jelképe a településnek, és nem hiszi, hogy ne lenne lehetőség arra, hogy máshol építsék fel a trafóházat, hogy a fa kivágására ne legyen szükség. Azt is elmondta, hogy információi szerint a NIF szakemberei délután helyszíni szemlét tartanak, hogy megnézzék, lehet-e változtatni a terveken.

(via)

Kiemelt kép: illusztráció, iStock

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top