Otthon

Ellátogattunk a legboldogabb magyar községbe, ahol tényleg jól érzik magukat az emberek

Milyen az élet Magyarország legboldogabb falujában? El kellett látogatnom Környére, hogy elhiggyem, a Komárom-Esztergom megyei községben bizony mindenki elégedett, és jól érzi magát.

Néhány napja Komárom felé tartottam az M1-es autópályán, amikor Tatabányánál jelzett a kocsim, hogy tankolnom kellene. Ha már arrafelé jártam, úgy döntöttem, lehajtok Tatánál az autópályáról, és megnézem magamnak a nemrégiben a legboldogabb magyar községnek kikiáltott Környét. A helyi benzinkúton kedves, segítőkész személyzet, a község felújított központjában pedig barátságos helyi lakosok fogadtak.

„Én szeretek itt élni, nem mennék el innen” – mondja nekünk Gabriella, aki az egyik helyi boltban dolgozik, és kicsi kora óta Környe lakója. Az eladónak különösen tetszenek az elmúlt évek fejlesztései, és az, hogy a falu biztonságossá vált.

A több mint 4700 lakost számláló Komárom-Esztergom megyei község néhány hete nyerte el a Magyarországi Falumegújítási Díjat, melynek köszönhetően 2020-ban képviselheti hazánkat az Európai Falumegújítási Díj pályázaton. Környe az elmúlt közel két évtizedben jelentősen átalakult. Létrejött az új faluközpont, melynek meghatározó eleme az Ybl Mik­lós ter­vei alapján készült, több mint 150 éves Római Katolikus Templom.

Fotó: kornye.hu

A faluban először a polgármesteri hivatalt, majd a művelődési házat és környezetét újították meg. Utóbbinak köszönhetően fellendült a község kulturális élete.

„Mióta megújult a művelődési ház, azóta rengeteg a kulturális program. Színházi előadásokat és gyerekprogramokat is szerveznek, állandó jelleggel” – meséli Gabriella, aki büszkén mutogatja a különböző programokat hirdető szórólapokat a bolt kirakatán. Kolléganője, Gabi szerint is sokat fejlődött Környe az elmúlt években. Ő 2008 óta él a községben családjával, Tatabányáról költöztek le. Mivel Gabi édesanya, ezért neki a legjobban az új óvoda és bölcsőde megépítése nyerte el a tetszését.

Környei Vackor Óvoda és Bölcsőde (Fotó: kornye.hu)

A 2013-ban átadott Vackor Óvoda és Bölcsőde az Év Háza díjat is megkapta középület kategóriában Komárom-Esztergom megyében. Azóta is folyamatosan jönnek látogatók más önkormányzatoktól, óvodákból, hogy megnézzék maguknak az ovit.

Fotó: kornye.hu

„Az óvoda nagyon tetszik nekünk. Mindenkinek külön új és modern csoportszobája van. A gyerekek igényeihez igazították a berendezéseket” – magyarázza Gabi, aki az óvoda mellett nagyon szereti Környe gyönyörű főterét is, amely szabadtéri rendezvényeknek is otthont ad. 

A község főtere pár száz méterre helyezkedik el a csodálatos környezetű Környei-tótól. Az új faluközpontban 1-2 perces sétával elérhető az általános iskola, az óvoda, a polgármesteri hivatal, a művelődési ház, a templom, a takarékszövetkezet és a posta is. A főtéren találkozunk Katival, aki épp a kutyáját sétáltatja:

Szeretek itt élni, egyre szebb Környe. A környék nyugodt, békés. Gyerekkoromban is szép volt a tó környéke, de most még szebb!

– mondja nekünk a 23 éves nő, aki szerint a fiatalok is jól érzik magukat a községben, köszönhetően az állandó programoknak és a jó környezetnek.

A tér egy része (Fotó: kornye.hu)

Egy másik falubeli, Eszter éppen a férjével biciklizik Tatabányára, ami Környétől mindössze néhány kilométerre található, és vele közös ipari parkot működtet a falu. Mikor megtudják, hogy a faluban zajló fejlesztésekről akarom őket kérdezni, egy pillanatra leszállnak a kerékpárról. A nyugdíjas asszony 27 éve költözött Környére, nagyon tetszenek neki az elmúlt évek fejlesztései. Szerinte azóta mennek ilyen jól a dolgok, amióta Beke László irányítja a községet.

„Beke úr jól vezeti a községet. Szeretnénk, ha ő maradna a polgármester” – utal a közelgő önkormányzati választásokra Eszter. A jelenlegi községvezetőnek egyetlen kihívója sem akadt, így tovább folytathatja 2006-ban megkezdett munkáját.

„A legnagyobb kihívás a hivatali időm alatt az összhang megteremtése volt a képviselő-testületen belül, amely azóta is kihat az önkormányzat teljes kapcsolatrendszerére, akár településen belül, akár Tatabánya önkormányzatával kapcsolatban. Ennek az összefogásnak, közös munkának az eredménye látszik meg Környén, így sikerült elnyernünk a Falumegújítási Díjat” – magyarázza nekünk Beke László, Környe polgármestere. A község vezetője büszkén számol be az elmúlt évek fejlesztéseiről, a polgármesteri hivatal, a művelődési ház és az óvoda felújítását ő is fontosnak tartja. Ezek mellett megemlíti, hogy játszótereket építettek, és nagyon sok közösségi teret alakítottak ki a településen. 

Játszóterek és új közösségi terek is épültek a községben (Fotó: kornye.hu)

„A jövő nagy fejlesztése egy multifunkciós csarnok építése az iskola mellett. Emellett szeretnénk a Környe SE klubépületét felújítani és kibővíteni, illetve egy kis múzeumot létrehozni a település római kori emlékeinek” – osztja meg velünk terveit a polgármester.

Környén tényleg mindenki boldog, az emberek szeretnek itt élni. Bár mint mindenhol, itt is vannak viták, és terjednek rosszindulatú pletykák, de a közösség összetartó, segítik egymást. A polgármester szerint a jó közösség legfőképp az itt lakóknak köszönhetően alakulhatott ki, de a falu vezetése is tett azért, hogy jó legyen a községben élni: „Az önkormányzatnak egyik fontos feladata, hogy olyan környezetet teremtsen a lakóknak, ahol jól érezhetik magukat. Sikerült olyan tereket, területeket kialakítanunk, melyek alkalmasak arra, hogy jó közösségi élet legyen a faluban. Szerencsére az intézményeink dolgozói is nagyon magas színvonalon, szívből végzik a munkájukat. Nagy mértékben ez is garancia arra, hogy jó Környén élni.”

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top