Otthon

Magyarországon drágultak a legjobban a lakások az egész EU-ban

Még Luxemburgban sem szálltak el annyira az árak, mint nálunk.

Az Európai Unió egészében és az euróövezetben egyaránt 4,2 százalékkal nőttek a lakásárak éves összehasonlításban az április–júniusi, második negyedéves időszakban. Az első negyedévhez képest az EU-ban 1,6 százalékkal, az euróövezetben pedig 1,7 százalékkal kúsztak feljebb a lakásárak – derült ki az Eurostat jelentéséből.

Az első negyedévben az Európai Unióban és az euróövezetben is 4,1 százalékkal drágultak a lakóingatlanok éves összevetésben, negyedéves összehasonlításban pedig 0,4 százalékos, illetve 0,3 százalékos emelkedést mértek.

A 28 tagú Európai Unión belül éves összevetésben Magyarországon ugrottak meg legnagyobb mértékben 14,0 százalékkal a lakóingatlanárak április-júniusban.

Utánunk Luxembourg következik 11,4 százalékkal, a harmadik helyezett Horvátországban 10,4 százalékkal drágultak a lakóingatlanok. Csak Olaszországban csökkentek az árak, 0,2 százalékkal.

Negyedéves összehasonlításban minden országban áremelkedést mértek, a legnagyobbat Lettországban (5,6 százalék), Luxembourgban (5,1 százalék) és Cipruson (4,2 százalék).

Magyarországon negyedéves szinten 1,6 százalékos volt az emelkedés üteme, jelentősen lassult az első negyedévi 5,0 százalékhoz képest. Az Eurostat csak Görögországról nem rendelkezik adatokkal.

(MTI)

(Kiemelt kép: MTVA/Bizományosi: Róka László)

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top