Otthon

Ebben az országban a helyiek már képtelenek megfizetni egy lakást

Nemcsak Magyarországon egyre aggasztóbb a lakhatási helyzet, hanem Portugáliában is.

Egyre több helyi kényszerül elhagyni a lakását, és kisebb ingatlanba költözni Portugália különböző városaiban. Az Euronews riportere Portóban vizsgálta meg a lakáshelyzetet, ahol az elmúlt két évtizedben megnégyszereződött a turisták száma. Az elmúlt tíz évben pedig nagyjából harmincezren érkeztek Portugáliába dolgozni, kihasználva a kormány által bevezetett adózási kedvezményeket. 

A riportban megszólal egy egész életében Portóban élő nő, akit tavaly, 86 éves korában lakoltatott ki lakása új tulajdonosa. Az új tulajdonos tájékoztatta, hogy mennie kell, és ajánlott neki egy kisebb, de nyolcszor drágább ingatlant. A lakbér majdnem annyi lett volna, mint a nyugdíja – mesélte Maria Augusta Ferrão az Euronews tudósítójának. 

Porto (Fotó: Neményi Márton)

Egy másik portói lakos, Filipa Soares szerint a külföldieknek már nem okoz ilyen problémát a lakáshelyzet Portugáliában. „Miközben sok portugál azért küzd, hogy megtarthassa az otthonát, számos külföldi könnyedén vásárol luxusingatlanokat az országban. Egy félmillió eurós beruházás után már jár nekik a befektetői vízum. Olyanok is vannak, akik ideköltöznek a kedvező portugál adózási rendszer miatt.”

Ez is érdekelhet Megnézem

A riport egy lengyel szoftverfejlesztőt is bemutat, aki 700 eurót fizet portói, belvárosi lakásáért havonta – ez 100 euróval több, mint a portugál minimálbér. „Tudom, hogy ez a portugál piacon nagyon soknak számít, és azt is, hogy rengeteg ember nem engedheti meg magának. Ez az egyik legkomolyabb probléma Porto városában” – nyilatkozta Grzegorz Pawlik.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top