Szeretnél értesítést kapni?

Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.

Engedélyezem Nem kérem
Otthon

Rekordok a lakásárakban: a Belvárosba a legdrágább, Mezőhegyesre a legolcsóbb költözni

Nyolcvanszoros különbség a legdrágább és legolcsóbb lakások között.

Új bajnoka van a budapesti lakáspiacnak: az utcaszintű bontás szerint 2018-ban 1,596 millió forintos négyzetméterárral a belvárosi Dorottya utca vette át az első helyet a 2017-ben 1,346 millió forinttal listavezető, 12. kerületi Hunyad lejtőtől.

Az ingatlan.com legújabb, a hivatalos lakáspiaci adatok szerint készült rangsora alapján az első tíz helyből nyolc az 5. kerületé: a győztes Dorottya utca mellett a Vértanúk tere, a Vörösmarty tér, a Vécsey utca, a Garibaldi utca, a Zrínyi utca, a Ferenciek tere és az Apáczai Csere János utca számított a legdrágábbnak tavaly. Az átlagos négyzetméterár a felsorolt utcákban és tereken 1,05-1,34 millió forintot tett ki.

Dorottya utca (Fotó: MTI / Balaton József)

A két kakukktojás a top tízben a gellérthegyi Bérc utca és a 2. kerületi Boróka utca, előbbiben négyzetméterenként 1,18 millióért, utóbbiban 1,045 millió forintért keltek el a lakások.Tavalyelőtt még csak tíz olyan utca volt Budapesten, ahol átlagosan legalább egymillió forintért cseréltek gazdát az ingatlanok négyzetméterenként, 2018-ban a számuk majdnem megduplázódott, és 19-re nőtt.

Az ingatlan.com saját adatai szerint idén októberben a Dorottya utcai lakásokat átlagosan 1,9 millió forintos négyzetméteráron hirdették. Ennél azonban voltak drágábban kínált lakások, amelyeket magánszemélyek dobtak piacra. A legmagasabb ár a szintén 5. kerületi Galamb utcához köthető, az ottani lakásért a tulajdonos négyzetméterenként 2,7 millió forintot szeretne kapni.

Mezőhegyesen 20 ezer egy négyzetméter

Visszatérve a hivatalos tavalyi statisztikákhoz, a múlt évben a 8. kerületi Hős utca volt a legolcsóbb, csakúgy, mint egy évvel korábban. Tavaly a négyzetméterár 103 ezer forintot tett ki, ez a 2017-es 75 ezer forintos átlagárhoz képest egyébként közel 40 százalékos drágulást jelentett, de így is nagyon alacsonynak számít. A második és harmadik legolcsóbb utca Budapesten a 18. kerületi Bajcsy-Zsilinszky út és a 17. kerületi Nápoly utca, előbbiben 187 ezer, utóbbiban 199 ezer forintra jött ki az átlagos négyzetméterár.

Az országban a legolcsóbb ingatlanok tavaly a Békés megyei Mezőhegyesen cseréltek gazdát, az Ómezőhegyes majorban eladott lakások négyzetméteréért 20 ezer forintot adtak a vevők. Így az országon belül a legdrágább és legolcsóbb ingatlanok négyzetméterára közötti különbség nyolcvanszoros volt 2018-ban, egy évvel korábban még hetvenszeres volt az eltérés.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top