Otthon

A diabéteszes gyerekek szülei is kaphatnak ápolási díjat

Kapnak egy kis segítséget a cukorbetegséggel élők.

Azt már három napja tudjuk, hogy egyes gyógyszerek és beavatkozások jövőre ingyenesek lesznek a meddő pároknak amellett, hogy 2020. július elsejétől az alapvizsgálatért sem kell majd fizetni. Novák Katalin család- és ifjúságügyért felelős államtitkár elmondta, a cél az, hogy a „vágyott” gyermekek megszülethessenek, és az érintett párok egységesen magas színvonalú kezelést kapjanak várakozás nélkül az egész országban – ennek érdekében eltörlik a teljesítményvolumen-korlátot, azaz „a jövőben nem lehetnek várólisták a meddőségkezelésben”.

A Kossuth Rádió Vasárnapi Újság című műsorában az Emberi Erőforrások Minisztériuma (Emmi) munkatársa most egy másik betegcsoportról is beszélt, amelynek némileg könnyebbé válhat az élete.

A jövő év elejétől emelkedik két, 1-es típusú diabétesszel élőket segítő eszköz támogatása. Az államtitkár elmondta, hogy jelenleg a legmodernebb ellátást az inzulinpumpával, illetve egy vércukrot mérő szenzor segítségével lehet garantálni, ezért 2020. január 1-től a gyermekeknek és a nappali tagozatos tanulóknak 98 százalékos, a felnőtteknek 80 százalékos támogatással lehet hozzájutni ezekhez.

A szenzort hat hónapra kapják meg az érintettek, azt követően akkor újíthatják meg az alanyi jogú támogatást, ha a vizsgálatok során látszik, hogy használják az eszközt.

Novák Katalin hozzátette: a jövőben az 1-es típusú diabétesszel élő gyermekeket nevelő szülők is igénybe vehetik a gyermekek otthongondozási díját és az ápolási díjat.

Forrás: MTI

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top