Otthon

Erre figyelj, ha gyerekszoba falát dekorálod – a csináld magad módszerekkel egyedi lehet

Festhetünk motívumokat vagy akár komplett jelentet egy meséből a gyerekszoba falára. Ezeket a tanácsokat azonban érdemes megfogadni, mielőtt belekezdünk a munkába.

Hogyan válasszunk festéket?

A falfestés, mesefestés megkezdése előtt érdemes tájékozódni a különböző technikákról. A gyerekszobába ideális megoldások: egyrétegű festék, csepegésmentes festék, formaldehidmentes festék, extra nagy fedőképességű festék, de választhatunk már illatosított falfesték is.

A gyerekszobák kifestésénél gondoljunk arra is, hogy a világosabb színeket könnyebb lesz majd átfesteni később Fotó: iStock)

Mesefigurák, alakzatok, minták esetén kezdők még használhatnak diszperziós falfestéket, és színezőpasztát, de rutinosabbak már a hobbi boltban is vásárolható akril festékeket keressék. Ezzel sokkal  szebb és látványosabb lesz a végeredmény.

Kutakodj a neten!

Mesefigurák mintáit már megtalálhatod a neten! De ne dőlj be minden leírásnak, légy tisztában a saját képességeiddel! Első falfestésnek válassz egyszerűbb mintát, és ügyelj az arányokra, használj mindig sablont. Kezdőknek a legjobb gyakorlós minták a geometriai alakzatok, valamint a különböző virágok.

Gyerekszobába mindig jó választás a vidám szín (Fotó: iStock)

Hogyan vidd fel a mintát?

Van egy technika, amire kevesen gondolnak! A mesefigurák mintáját, akár projektorral is kivetíthetjük a falra, így sokkal könnyebben fogjuk tudni megfesteni.

Milyen állapotban van a fal?

Csak frissen festett, repedéstől mentes falra vigyél fel festéket. Ha a gyerekszobában már régen volt kifestve, akkor a mesefigurák előtt, érdemes egy tisztasági festést, glettelést csinálni.

Alaptrükkök

  • Mindig kontúrozz! A figuráknak mindig adj vékony fekete, vagy sötétbarna kontúrt, így jobban érvényesülnek majd
  • Mindig lépj hátrébb a faltól, és nézd meg távolról is az arányokat!
  • Ha ceruzával vitted fel a sablont, akkor azt egyszerű radírral eltávolíthatod a falról.
  • Vond be a gyermeket is a festésbe, de ha még kicsi, akkor inkább a háttér festését bízd rá!

A gyerekeket is érdemes bevonni a gyerekszoba felújításba (Fotó: iStock) 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top