Otthon

2020 konyhatrendjei – jól bevált megoldások, időtálló anyagok

Egy évtized lezárása jó apropó arra, hogy változtatásokat eszközöljünk életünk számos területén. Miért ne kezdhetnénk rögtön az otthonunk átalakításával? Egy magyar lakberendezővel vettük sorra az éppen aktuális hazai és külföldi konyhatrendeket.

A magyar konyhákban rengeteg változás történt az előző évtizedben, és sok újdonság vár ránk 2020-tól is. Ha épp felújítanád az otthonod központi helyiségét, az aktuális trendek ismeretében még alaposabban teheted ezt meg. Hogyan változott a konyhánk az elmúlt évtizedben, és milyen színek, anyagok, megoldások dominálnak majd a következő néhány évben? Ezekre próbálunk meg választ találni Fibinger Zsuzsa lakberendező segítségével.

„A trendek általában a felhasználók igényeiből indulnak ki. Vannak cégek és országok, akik diktálják őket, mint például Olaszország, de beleszólhat a technológia fejlődése is. Például egy új gyártási módszer is hozhat magával trendeket” – emeli ki Fibinger Zsuzsa, azt is hangsúlyozva, hogy fontos különbséget tenni az elmúlt és az elkövetkező évek konyhai trendjei és stílusai között. „A jelenkor stílusait nehéz meghatározni, mert egy stílust alapvetően az tisztít meg, hogy idővel eltűnnek belőle bizonyos jegyek. Vannak persze, amik évekig megmaradnak, kicsit nagyobbak és átfogóbbak, ilyen például a minimalizmus.”

A különböző stílusok tehát még hosszú évekig meghatározóak lehetnek a konyhákban, a trendek viszont sokkal gyorsabban változnak, ahogy az igény szüli őket. Mielőtt belevetnénk magunkat az elkövetkező évek trendjeibe, nézzük, mik jellemezték az elmúlt évtizedet.

2010–2020: jelentős technológiai fejlődés

Az elmúlt évtizedben, sőt igazából már a 2000-es évek elejétől fontos szempont volt, hogy a konyhai bútor úgy nézzen ki, mint a nappaliban álló. Erre azért volt szükség, mert a konyhát és a nappalit a legtöbb helyen egybenyitották, az új házak és lakások többségét pedig már eleve úgy építették, hogy azokban a két helyiség egyben van.

A modern otthonokban a nappali egybe szeretne olvadni a konyhával. Ez az a trend, amit az olaszok nagyon szépen hoznak. Tömbökben gondolkoznak, sok letisztult, inkább nappaliba illő elemet kezdtek el bevinni a konyhába

– magyarázza a lakberendező.

A nappali és a konyha egybeolvadása révén ma már az sem elképzelhetetlen, hogy mondjuk borhűtőt építsünk a konyhabútorba, ráadásul a technológiai fejlődésnek köszönhetően az elmúlt években rengeteget fejlődtek ezek a gépek. Jóval jelentősebb változás azonban ennél a mosogatógépek elterjedése: 2010 előtt nem sok konyhában találkozhattunk velük, mára azonban szinte alapdarabokká váltak. „Megjelentek a teljesen beépíthető, bútorba simuló, egyáltalán nem látható fajták” – mondja Fibinger Zsuzsa, aki a konyhai gépek közül még a hűtőket érintő trendek változását is kiemeli.

Fotó: SMEG UK

„A fekete, fehér, króm színeken kívül megjelentek a színes gépek. A gyártók nagyon odafigyelnek arra, hogy a gépek színben is össze legyenek hangolva. A hűtő eltűnt, a legtöbb helyen beépített, ha viszont nem az, akkor inkább a dizájndarabokat keresik a vásárlók. A színes hűtő mellett ma már az üvegfrontost is bevállalják az emberek” – mondja a lakberendező.

Ezek lesznek 2020 konyhatrendjei

A következő évek új trendjeit nehéz meghatározni, hiszen a már most is domináns tendenciák közül sok valószínűleg a közeljövőben is uralkodó marad a konyhákban. Ennek figyelembevételével leginkább a következőkre számíthatunk.

Kamra helyett kamraszekrények

A kamra régen hasznos, pici helyiség volt, ahol a háziasszonyok a befőtteket, a zöldségeket és a kacatokat tárolták. Ennek azonban vége, a kamra helyét átvette a kamraszekrény.

Fotó: harveyjones.com

„Sokszor nem szánnak helyet a konyhából nyíló kamrának vagy spájznak, mert nehéz benne rendet tartani, vagy nincs rá elég tér. Helyette inkább a bútorba építhető kamravasalatokat használják. Ebben is rengeteget fejlődtek a gyártók, már nem csak kihúzható, hanem kihajtható formák is vannak” – magyarázza Fibinger Zsuzsa, aki szerint már az elmúlt években fontos kérdés lett a tárolás megoldása a konyhában. Aki tíz éve nem újította fel a konyháját, annak ugyanakkor újdonság lehet ez a trend.

Időtálló felületek

Az elkövetkező években még népszerűbbek lehetnek a fém- és acélos felületek. „Magyarországon is egyre többen mernek fekete, antracit, matt felületeket használni a konyhában” – mondja a lakberendező, és hozzáteszi, hogy az akril is egyre jobban terjed, mert az üveghez hasonló anyag, de időtállóbb annál.

Fotó: neillerner.com

A kőfelületek is népszerűek maradnak, ezek mellett a neolit is egyre több konyhában juthat szerephez. „Ez egy mesterséges anyag, átdolgozható bútorlapnak és munkalapnak is. Nagyon ellenálló, karcálló, ütésálló és hőálló, igazi örök darab” – jegyzi meg Fibinger Zsuzsa. Szerinte az emberek egyre inkább keresik az időtálló megoldásokat, a laminált felületek ugyanis elég hamar tönkremehetnek.

A környezetbarát trendek egyelőre nem tarolnak

Manapság központi téma a környezetvédelem, ezért azt gondolhatnánk, hogy egyre nagyobb szerepet kap a konyhák kialakításánál is, de ez egyelőre nem így van. „Megvalósítás szempontjából ez egy nehéz ügy, mivel a műanyagnak olyan technikai jellemzői vannak, amelyeket a fa például nem tud felmutatni. Nem cserélhető le egyik a másikra. Nagyon szeretjük a fát, ilyen-olyan módon továbbra is becsempésszük a konyhába, de a tömör fa vetemedik” – magyarázza a lakberendező, hozzátéve, hogy az emberek egyébként szeretnének fa munkapultokat, de amikor meghallják, hogy ezeket évente fel kell csiszoltatni, újra kell olajoztatni, inkább azt mondják, hogy jó lesz bármi más.

Fotó: eastcoastkitchens.co.uk

„A gyárak oldaláról viszont abszolút jelen van a környezettudatosság” – jegyzi meg Fibinger Zsuzsa, majd kiemeli azt is, hogy kicsiben azért a felhasználói oldalon is megjelenik ez az eszme, mégpedig a szelektív hulladékgyűjtés formájában. „Vannak már nagyon jó szeméttároló vasalatok, például olyanok, amik beépíthetők a mosogató alá, és kihúzhatók. Az ügyfél választhat, hogy mekkora méretet szeretne” – mondja Fibinger Zsuzsa, aki ma már szinte nem is tervez olyan konyhát, amibe ne kérnék ezt a megoldást.

Csempe helyett alternatív megoldások

A munkapultnál található falfelületen még mindig a csempe a legnépszerűbb anyag, de évek óta felkapott az üveg is. „Vannak már nyomtatható és készen kapható üvegminták, sőt matt változatok is léteznek” – hívja fel a figyelmet a lakberendező.

Fotó: lucygsplashbacks.co.nz

Sima festést nagyon ritkán használnak a konyhában, és Fibinger Zsuzsa is le szokta róla beszélni az ügyfeleit olyan helyeken, ahol sokat főznek, mert a zsírt és egyéb szennyeződéseket nehéz letakarítani róla: még akkor sem tisztítható ez a felület, ha éppen a legújabb technológiával készült, mosható festéket használjuk. „Fontos a takaríthatóság. Ezért szoktam lebeszélni az embereket a mozaikcsempéről is, mivel azt is nehéz takarítani” – teszi hozzá a lakberendező.

Az elkövetkező években tehát folytatódnak a már bevált trendek a konyhákban, de a technológia gyors fejlődése miatt valószínűleg születnek majd új megoldások is. Az aktuális divat mellett azonban továbbra is a praktikusság lesz a legfontosabb szempont otthonunk egyik központi helyiségének kialakításánál.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top