Otthon

Kádár-kockából romantikus meseház

Kata és férje 10 évig csinosítgatta a házat, mire elérte mostani, végleges formáját. Gyönyörű lett, igaz?

Abszolút véletlen, hogy a Kádár-kocka elnevezést életemben először egy kicsi, vidéki cukrászdában ücsörögve hallottam. „Annyira szuper ez a sok Kádár-kocka!” – mondotta volt a kollégám, miközben kifelé bámult az ablakon és somlói galuskát majszolt. Mivel tovább fűzte a gondolatmenetét, nekem pont nem volt lehetőségem feltenni a belőlem kikívánkozó kérdést; miszerint ha annyira szuper, akkor miért nem azt rendelt, mert közben rájöttem, hogy a Kádár-kocka még véletlenül sem sütemény. Tényleg ismeretlen fogalom volt ez számomra akkor még, mentségemre szólván, akkortájt alig voltam húszéves. 

Mi is az a Kádár-kocka?

Nos, feltehetően ezen cikk olvasói közül minden harmadik épp ilyenben él. A Kádár-kocka ugyanis az a négyzet alakú, zömmel 100 nm2 alapterületű (hasznos alapterület 90 nm2), sátortetős családiház-típus, amelyből az országban 800.000 épült a hatvanas évek elejétől a nyolcvanas évek közepéig. A kisebb települések utcaképét dominánsan meghatározó Kádár-kockák a mai napig stabilan álló ingatlanok, amelyek könnyedén tudják követni az új kor trendjeit is. Hozzáépíthetünk nyári konyhát, garázst, teraszt, miközben az épületek belső elrendezése praktikus és élhető.

kádár-kocka felújítás lakás napfényillata

Kép forrása: Napfényillata blog

Ez a rugalmasság már nem mondható el a Kádár-éra másik óriási építészeti vívmányáról, a panellakásokról, amelyekben a házgyári betonra még egy festményt felapplikálni is merész feladat. 

A cukrászdás jelenet és benne a lelkes kollégám velem is megszerettette a Kádár-kockát.

Emlékszem, aznap végig kellett sétálnunk jó pár utcán, mert ő olyan szinten rajongott ezekért a házakért, hogy muszáj volt meg-megállva sóhajtoznunk. Minden második háznál azon merengett, milyen kővel rakná be a falakat, milyen színűre festené azokat, hová építene teraszt – mert egy árnyékos terasz igazi áldás. Én eközben, a húszéves lányka, aki semmit nem fogott fel ebből a rajongásból, akkor még minden házban ugyanazt látta: egyenépület, egyforma mind, mi ebben a szépség? Ma már persze látom én is. 
 
A Napfény illata blogon egy fantasztikusan felújított és a 21. századi igényeknek megfelelő kuckóvá, otthonná varázsolt Kádár-kockát láthatunk. Ez az épület a hetvenes években épült, Kata és férje tíz évig csinosítgatta a házat, amelynek minden szeglete az ő kezük munkáját dicséri. Ahogy a blognak nyilatkozták: szerkezetileg abszolút stabil volt az ingatlan, ahogyan ez azért még mindig jellemző erre, és a 800.000 további kockaházra. 

kádár-kocka felújítás lakás napfényillata

Kép forrása: Napfényillata blog

Az előtte-utána fotókat és a ház történetét ide kattintva láthatod-olvashatod. 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top