Otthon

Orchidea kisokos: így neveld a szép, de kényes virágot

Talán csak a rózsa vált ki nagyobb szenvedélyt az emberekből, mint az orchidea, de a rózsa, mint a rajongás tárgya „adja magát”, az orchidearajongók pedig úgy fogalmaznak hobbijukról, hogy elkapták az orchideavírust, ami durvább függést okoz, mint a keménydrog. Megnéztük, mi érdekli a legjobban az embereket az orchideákkal kapcsolatban a Google-n!

Amire a legtöbben keresnek: orchidea farm

Az orchideákat otthon általában földben tartjuk, de a legtöbb trópusi fajta nagyüzemi nevelése érdekes módon a levegőben történik. A kertészetekben a virágokat állványokon nevelik, és mivel minél fiatalabbak, annál érzékenyebbek, még a megfelelő klímájú országokban is üvegházban termesztik őket, ahol szabályozni tudják a páratartalmat és a hőmérsékletet is. Azért választják ezt a módszert, mert a legtöbb orchidea természetes közegében úgy nő, hogy rákapaszkodik valamire, például egy fának a törzsére, vagy más, magas növény felszínére. Vastag fehér gyökerük úgy épül fel, hogy az oldott tápanyagokat és a vizet napfényes környezetben és nem a talajból veszik fel a legjobban. A több, mint harmincezer fajta orchidea kétféleképpen nő: horizontálisan, vagy vertikálisan. Amelyeket kaspóban árulnak, például a phalaenopsis, mely a Fülöp-Szigetekről származik, és könnyen tartható otthon is, felfele törekszik, ez pedig egy kicsit megkönnyíti nekünk, hogy cserépbe kényszerítsük.

Fotó: Getty Images

Fotó: Getty Images

Amire a legtöbben keresnek: orchidea föld

Az orchideák az olyan földben érzik jól magukat, mely nedves ugyan, de sehol sem áll benne a víz. Mivel valószínű, hogy gyökerező, azaz földi orchideánk lesz, az a fontos, hogy laza szerkezetű földet szerezzünk neki. A leggyakrabban előforduló anyag a fenyőkéreg és a polisztirol keveréke, melyek közül az utóbbi akadályozza meg a vízpangást, mert az rosszat tesz a kényes virágnak. Szerencsére nem nekünk kell bajlódnunk az összeállításával, ilyen virágföldet bármilyen kertészetből beszerezhetünk. Minden esetre, ha nem akarjuk megölni a virágokat, nem álldogálhatnak vízben, mert elhal a gyökerük tőle. A kertészek szerint elég hetente egyszer megöntözni őket, és ha kételyeink vannak, hogy eltelt-e már az egy hét, akkor inkább várjunk, semhogy túl korán öntözzünk. Fulladásra való hajlama miatt sem szabad rendes virágföldbe elültetni orchideát. Sőt, ha a virág gyökere elkezd kinőni a földből, azt sem szabad levágni, mert azokra a gyökerekre is szüksége van, melyek kilógnak a cserépből.

Orchidea kiállítás a Brit Királyi Botanikus Kertben, a Tropical Extravaganza Fesztiválon (Fotó: Oli Scarff/Getty Images)

Orchideakiállítás a Brit Királyi Botanikus Kertben, a Tropical Extravaganza Fesztiválon (Fotó: Oli Scarff/Getty Images)

Amire a legtöbben keresnek: orchidea cserép/ kaspó

A kaspókból manapság olyan nagy a választék, hogy szinte csak a fantáziánk szab határt annak, hogy milyen anyagút, színűt és formájút választunk, viszont arra mindenképpen oda kell figyelni, hogy az orchideák két szempontból is nagyon kényes virágok. Ezért kifejezetten orchidea cserépbe érdemes ültetni őket. Egyrészt, fontos, hogy ne tegyük olyan kaspóba, amelyen nincsenek lyukak, mert természetéből adódóan nem a talajban él, hanem a levegőben, így érdemes kifejezetten orchideakaspót vásárolni. Másrészt a kaspókból kioldódó festékanyagok is károsíthatják a kényes növény gyökereit. Valójában résekkel ellátott faládákban is lehet nevelni ezt a növényt, ha a megfelelő talaj van alatta, annyi a lényeg, hogy 4-12 nagy lyuk legyen benne. Az is fontos, hogy a levegő átjárhassa a növényeket, két orchidea között annyi helynek kell lennie, hogy elférjen egy arra tekergő macska, hiszen természetes közegében is járnak a légáramlatok a virágok között és nem egymás hegyén-hátán nőnek. Emellett, azt is érdemes észben tartani, hogy az orchideák, akár a gyerekek, nőnek: 1-2 évente ezért 2-3 centivel nagyobb cserépbe kell őket átültetni, de a szakértők szerint látszik is, ha a virág kezdi rosszul érezni magát. Ideális az agyagcserép, mert az némiképp légáteresztő, így lehetővé teszi a felesleges víz elpárolgását, viszont megfelelő lehet az üvegcserép is, hiszen a gyökereknek nagyon jót tesz a fény. Sajnos nem lehet minden orchideára érvényes receptet felállítani, mert az fajtafüggő, hogy pontosan milyen körülmények között érzi magát a legjobban.

Fotó: Getty Images

Fotó: Getty Images

Amire a legtöbben keresnek: orchidea üvegben

Nem csak esztétikai szempontból trendi, hogy az orchideák földje alá követ tesznek, ez akkor is jó ötlet, ha a virág kaspóban éli le az életét. Azonban, ha üvegben neveljük a virágot, akkor láthatjuk is a kis kövekből álló vízelvezető rendszert, mely megakadályozza, hogy a sok víztől, amivel esetleg túlöntözzük, megfojtsuk a kis orchideáinkat. Emellett most divatos is, ha látható a növény gyökere: ez ízlés dolga, mindenesetre az orchideák gyökerének is jót tesz a napfény, mert azzal is fotoszintetizálnak. Arra is mindenképpen oda kell figyelni, hogy legyen a növény alatt egy vízelvezető réteg, ha nem is kavicsokból, ugyanis egyáltalán nem szeret vízben állni. Ennek elkerülésére egyes kertészek azt ajánlják, hogy ne is öntözzük, hanem inkább csak egy jégkockát helyezzünk a vízelvezető réteg tetejére, és ezzel már meg is oldottuk az öntözést.

Amire a legtöbben keresnek: orchidea kiállítás

A Covid-19 koronavírus okozta járványügyi helyzet miatt az idén márciusi orchideakiállítás elmarad. A szervezők azt kérik, hogy az elővételben vásárolt jegyeket a Magyar Mezőgazdasági Múzeum pénztárába vigyék vissza, és egyúttal felhívják rá a figyelmet, hogy a novemberben esedékes, következő kiállításra készüljenek, hiszen gyönyörű virágokat nevelni nem egyszerű, sőt körülményes feladatok sorozata, de vannak emberek, akik erre teszik fel az életüket. Az ő munkásságukat tekinthetjük meg majd az őszi orchideakiállításon. Amellett, hogy ott olyan különleges orchideákat láthatunk, milyenekkel a hazai növénykereskedésekben nemigen találkozhatunk, tippeket is elleshetünk arra, mit tehetünk azért, hogy a növényeink a lehető legszebb, leghosszabb és legboldogabb életet élhessék.

Orchidea kiállítás a Mezőgazdasági Múzeumban (Fotó: Leéb Ádám)

Orchideakiállítás a Mezőgazdasági Múzeumban (Fotó: Leéb Ádám)

Virágból soha nem elég!

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top