Otthon

Ossz be minden percet és aludd ki magad! – egy űrhajós tippjei a home office túléléséhez

Scott Kelly egy évet töltött az űrben, ha valaki, ő aztán tudja, milyen a bezártság.

Mi is többször cikkeztünk már Scott Kellyről, a NASA űrhajósáról, aki több mint tízezer naplementét látott már az űrből, ikertetvérével részt vett egy egészen egyedülálló kutatásban, és egy csomó laikusoknak is nagyon érdekes kísérletet végzett már az űrben.

Ezúttal a New York Timesba írt ő véleménycikket, melyben tippeket ad arra vonatkozóan, hogyan éljük át a bezártságot és a hetekig tartó home office-t. Következzen most hét fontos tanács az űrhajóstól izoláció idejére:

Legyen napirended

Kelly nagyon pontos napirendet követett az űrben ébredéstől elalvásig. Megvolt a pontos ideje az űrsétáktól kezdve egészen az űrben nevelt növényeinek öntözéséig mindennek. Egy részletes napirend követése nekünk is sokat segíthet most a napok strukturálásában.

Kikapcsolódj és aludd ki magad

Amikor az ember otthonról dolgozik, sokszor nehéz a munkaidő és a szabadidő közötti határvonalat meghúzni, de muszáj. Kelly például rendszeresen nézett odafönn filmeket, videójátékozott, és kétszer ledarálta az egész Trónok harca sorozatot. És még egy nagyon lényeges dolog: fordítsunk elegendő időt a pihenésre, igyekezzünk napi 8 órát aludni, hogy az agyunk is regenerálódhasson.

Menj ki

Nos, igen. Kertes házban élők előnyben, momentán.

NASA, Scott Kelly

Scott Kelly egy évet töltött az űrben, jól tudja, milyen a bezártság (Fotó: NASA)

Legyen hobbid

Mindegy, hogy számítógépes játék, hímzés, vagy éppen festés vagy éppen nyelvtanulás online – legyen valami, ami a munkán kívül is foglalkoztatja az elménket.

Vezess naplót

Még ha nem is történt túl sok érdekes, Kelly akkor is időt szakított arra mindennap, hogy lejegyezze a naplójába gondolatait, érzelmeit, az emlékeket, amik felötlöttek benne egyéves missziója napjai alatt. Ő speciel végül könyvet is írt ennek alapján, de még ha nincs is ilyen kifutása a dolognak, nekünk is érdekes lehet évek múlva visszaolvasni a naplónkban, min mentünk át ebben a rendkívüli időszakban.

Ápold a kapcsolataidat

Persze csak semmi felesleges személyes találkozó, de a modern technikának hála arra is van módunk – és kell is rá időt szakítani, hogy ápoljuk a kapcsolatainkat az izoláltság hetei alatt is. Egy kis online chat, videotelefon a barátokkal vagy a távol élő családtagokkal mindenki lelkének jót tesz.

Hallgass a szakértőkre

Az életben nem minden űrtudomány, de ha űrtudományról van szó, akkor annak szakértőire érdemes hallgatni. Magyarul tájékozódjunk mértékadó, hiteles forrásból, és ne üljünk fel a rémhíreknek és a pletykáknak.

A legfontosabbak a koronavírussal kapcsolatban az nlc-n:

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top