Otthon

Retró húsvéti dekorációk nagymamáinktól – emlékeztek rájuk?

Sok fiatal lány töltötte a húsvétot a nagymamájánál. A hímes tojás mellett a mintás, csipkés terítő és a retró díszes tojásfa emléke is élénken megmaradt bennünk.

Emlékeztek a régi húsvétokra, amit a nagymamátoknál töltöttetek? Manapság egyre kevesebben várják a locsolókat, helyette inkább wellnesselni vagy kirándulni mennek. Mi szívesen ápoljuk a hagyományokat, készítünk húsvéti ételeket, és szeretettel emlékezünk vissza a nagymamákkal töltött ünnepekre. Egy-egy régi dísztárgyat még ma is a szekrényben őrzünk abból az időszakból.

Csipkés terítő mindenütt

Elmaradhatatlan csipkés, mintás terítő (Fotó: Evidens Bolt)

Elmaradhatatlan csipkés, mintás terítő (Fotó: Evidens Bolt)

Húsvétkor a vendégeket szépen megterített asztallal szokás várni. Az idősebb nagymamák még szerették az anyukájuktól örökölt, vagy a saját maguk által horgolt csipkés terítőt az asztalra tenni. A 50-es és 60-as korosztály viszont a mintás, csipkézett terítőket az üzletben vásárolta. A maguk nemében ezek is szépek voltak, de ma már kevés háznál látni őket az asztalon. Az általam ismert nagymamák inkább a sárga, zöld vagy az egyszerű hófehér terítőt preferálják.

Tojások csak fonott kosárban

Vidéken a mai napig megtalálhatóak ezek a kosarak (Fotó: EmArt / Pixabay)

Vidéken a mai napig megtalálhatóak ezek a kosarak (Fotó: EmArt / Pixabay)

A régi szép időkben minden nagymamának volt otthon egy fonott kosara, amibe csipkét rakott, és arra helyezte rá a vöröshagymával és más természetes anyaggal festett tojásokat. Nem számított, ha a tojás elfogta a terítőt. A fonott kosarak általában fűzfavesszőből készültek, időtállóak voltak, így van, aki még ma is ezeket használja, a gagyi és környezetre káros műanyag kosarak helyett.

Megunhatatlan papírmasé tojás

Örök kedvenc (Fotó: Galéria Savaria)

Örök kedvenc (Fotó: Galéria Savaria)

Már nagymamáink idejében is voltak papírmasé tojások, melyekbe különböző apró ajándékokat, vagy akár hímes tojást lehetett rejteni. A papírmasé tojást legtöbbször készen veszik, pedig akár otthon is könnyen elkészíthető a hobbiboltokban kapható papírmasé porból, csirizből (vízből és lisztből készül) és megunt újságpapírdarabokból.

Retró fatojások

Törhetetlen fa tojások (Fotó: Galeria Savaria)

Törhetetlen fatojások (Fotó: Galeria Savaria)

Bár a nagyi minden locsolónak festett tojást, azok mégis inkább a szépen díszített fa változatokra utaztak, nem véletlenül. A fatojások a töréstesztet is kiállták, ezt onnan tudjuk, hogy gyerekkorunkban többször is földhöz vágtuk őket.

Időtálló apró figurák

A mai napig ijesztő (Fotó: Wish)

A mai napig ijesztő (Fotó: Wish)

A 60-es, 70-es években nagyon egyszerű dekorációk díszítették a húsvéti asztalt. A főszerep főleg a virágoké és a hímes tojásoké volt, nagymamáink nem zsúfolták túl az otthonukat azokban az időkben. A következő évtizedekben viszont egyre több műanyag figura és más kacat jelent meg a boltokban, amik sajnos máig tartják magukat a húsvéti asztaldíszeken és kosarakban. Ilyen a fent látható sárga kis műanyagcsibe, ami szinte minden évben felbukkan valamelyik rokonnál. Egyszerűen kiirthatatlan!

Elmaradhatatlan tojásfa

A húsvét egyik jelképe a barka. A barkát régen rontás ellen, mennydörgés, villámlás elhárítására is használták, a keresztények virágvasárnapon megszentelik. Nagymamáinknál barkából készült a tojásfa, amit különböző szalagokkal, virágokkal, esetleg horgolt tojással díszítettek.

Még több húsvéti dekoráció:

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top