Otthon

Fejbelőtték a hattyúmamát, de meggyógyult és visszatért szerelméhez

Az őszintén megható pillanatról videó is készült, a hitvány légpuskások viszont meglógtak.

Happy end lett a vége az évtized hattyús drámájának, bár nem sokon múlt. Történt ugyanis, hogy a Swan Support nevű angliai hattyúrezervárumból szörnyű hírek érkeztek: orvvadászok garázdálkodtak, öt hattyút lőttek meg légpuskával. Jobban mondva nem is orvvadászok voltak, hiszen nem haszonszerzésből tették, inkább csak sima szadizmusból: a hattyúk még éltek, amikor megtalálták őket. Az egyikük később meghalt, a többiek sorsáról nincs hír.

Kivéve egy nőstényről, aki különösen rossz állapotban volt, hiszen fejbe lőtték és a töltény benne maradt. Mindez éppen a fészekrakás időszakában történt: a hattyúk télen párzanak és tavasszal, jellemzően áprilisban költenek, a tojásokra pedig másfél hónapig vigyázniuk kell. Ezt a szerencsétlenül járt példányt is a fészke közelében találták meg. Magukkal is vitték a tojásokat és a vérző állatot, utóbbit megműtötték. Nem volt egyszerű, egy 8 milliméteres golyót kellett eltávolítaniuk az agya közeléből.

Röntgenkép egy fejbe lőtt hattyúról

A röntgenkép (forrás: Swan Support)

A beavatkozás sikeres volt, a szervezet pedig most közzé is tett egy videót az állatról, amely az élőhelyére visszatérve megtalálja élete párját.

Hattyúk tava

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top