Otthon

10 trükk, hogy nagyon tiszta legyen a lakásod, mégpedig olcsón és gyorsan

Hogyan lehet eltüntetni egy makacs foltot a padlószőnyegből? Mire jó, ha van otthon alkohol és ecet? Mitől fog ragyogni a régi WC? Szerencsére pénztárcabarát megoldásokkal is lehet ragyogó a lakásod.

Mutatunk néhány gyors és költséghatékony módszert, amivel hamar ragyogó tisztává varázsolhatod az otthonodat.  A legtöbb háziasszony ismeri azt a nyűgöt, amikor például a mikróba odasült maradékot kell eltávolítani, vagy ha a foltos szőnyeget kell sikálni. Szerencsére néhány jó trükkel mindezeket könnyebben meg lehet oldani, mint elsőre gondoltuk volna. Kipróbált praktikákat szedtünk össze, amelyek nálunk már beváltak. 

  1. Szeletelj fel egy kisebb tálba egy egész citromot, majd töltsd fel vízzel. Tedd be a mikróba, és forrald körülbelül 3-5 percig, majd hagyd a forró citromos vizet további 5 percig a mikróban. Miután kivetted, egyszerű papírtörlővel könnyedén leszedheted az odaragadt maradékokat. 
    A citromos víz a leghatékonyabb tisztítószer a lakásban (fotó: iStock)

    A citromos víz a leghatékonyabb tisztítószer a lakásban (fotó: iStock)

  2. Házi készítésű, kiváló tisztítószer a sütőhöz a mosogatószerből, ecetből és vízből kikevert kence. Ezzel érdemes alaposan áttörölni (szinte lelocsolni) a sütőt belülről, majd úgy hagyni akár 1-2 órára is. Utána alaposan mosd le vizes szivaccsal, végül száraz ronggyal töröld le.
  3. Vedd ki a mosogatógép szűrőjét, majd indítsd el úgy, hogy megtöltöd szódabikarbónával. Ez nemcsak a kellemetlen szagokat tünteti el, de fertőtlenít is, és a vízkő ellen is hatásos. Egy liter ecet ugyanilyen hatékony, bár a műanyag flakon miatt kevésbé környezetbarát megoldás. 
    Szódabikarbóna és ecet: a tiszta lakásért ezeket érdemes használni (fotó: iStock)

    Szódabikarbóna és ecet: a tiszta lakásért ezeket érdemes használni (fotó: iStock)

  4. Egy erősebb nejlonzacskót tölts meg ecettel, majd húzd rá a zuhanyrózsára, és gumizd össze. Hagyd hatni 20-30 percig, majd alaposan öblítsd le. Így megszabadulhatsz a csúnya lerakódásoktól.
  5. A zuhanyfüggönyt néhány törülközővel együtt tedd be a mosógépbe, és indíts el egy mosást. Mire kiveszed, olyan tiszta és friss lesz, mintha új lenne.
  6. Csavarozd le a WC-ülőkét, így mindenütt alaposabban körbe tudod takarítani. A csészében lévő vízkőlerakódások ellen használj habkövet.
  7. Egy flakonban egyenlő arányban keverj el alkoholt, vizet és ecetet. Rázd össze, majd permetezd be vele a csaptelepet, a tükröt vagy az üvegfelületeket. A végeredmény? Olyan, mintha új lenne.
  8. A textilbúrával ellátott lámpákról legkönnyebben ruhatisztító hengerrel szedheted le a port.
  9. Könnyen meg lehet szabadulni a háziállatok szőreitől, mindegy, hogy kanapéról vagy autóülésről van szó. Használj egyszerű vizet, amivel permetezd be a felületet, majd gumis ablaklehúzóval menj végig rajta.
  10. A padlószőnyeg makacs foltjaira is van megoldás. Keverj el ecetet, mosogatószert és vizet egy kis tálba, majd kend be a foltot. Végül állítsd gőzölőre a vasalódat, és menj át vele többször a szőnyegen található folton. 

További trükkök takarításhoz!

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top