nlc.hu
Otthon

Aligátorteknős szabadon a magyar tavakban

Both Zoltán: szaporodnak a kidobott veszélyes aligátorteknősök a magyar tavakban

A hivatásos vadállatbefogó, a magyar Ace Ventura néven is elhíresült Both Zoltán figyelmeztetett, miután egy újabb megunt, és kidobott aligátorteknős bébit fogott be egy délegyházi nő az udvarán.
Aligátorteknős - Fotó: Pixabay

A vadállatok befogásával foglalkozó hazai szakértő, Both Zoltán a Facebook oldalán osztott meg egy történetet arról, hogy egy ismerőse édesanyja Délegyházán egy cuki kis teknős bébit talált a kertjében. A nő a kis lényt még lefotózta, és elküldte a képet a fiának, akinek gyanús lett, amit látott. Így jutott el Both Zoltánhoz a felvétel, aki úgy véli, a képek alapján egy aligátorteknős sétált be a kertbe, aki néhány órája, legfeljebb néhány napja kelhetett ki a tojásból.

Both Zoltán ezek után tette fel a kérdést: hol lehetnek és kik a kis jövevény szülei és a testvérei? Minden bizonnyal a közelben. A szakember szerint az aligátorteknős a szabad ég alatt kelhetett ki a tojásból, ami alátámasztja az elméletét, miszerint évek óta szabadon szaporodnak a megunt és kidobott aligátorteknősök a magyar tavakban.

Mint mondja, az aligátorteknősökről érdemes tudni, hogy a hímek akár 34 kilogrammosra is megnőhetnek, és nagyon erős a harapásuk. Itthon veszélyes állatnak minősülnek, és tartásuk csak külön engedéllyel lehetséges (legfeljebb állatkertek és cirkuszok számára.)

Both Zoltán azt tanácsolja, ha találkozunk is velük, ne bántsuk az aligátorteknőst vagy más néven harapós teknőst, főleg miután most kelnek ki a mocsári teknősök is. Ha gyanús jövevényeket látunk, és az állatokat a kép alapján be tudjuk azonosítani, értesítsük például az állatkertet.

Még több csúszómászó a magyar kertekben: 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top