Otthon

Nincs lehetetlen! Így alakíts ki rózsakertet az erkélyen!

Bár a rózsát inkább kerti növényként tartjuk számon, ám ha nem kertes házban laksz, akkor is nevelhetsz saját rózsabokrokat az erkélyen vagy akár balkonládákban is. 
Rózsakert az erkélyen

A rózsáknak mintegy 14 ezer fajtájuk van, köztük olyanok is, melyek cserépben is vígan elélnek. Elsősorban minirózsákban, törperózsákban érdemes gondolkodni ilyenkor, melyek nem nőnek magasabbra fél méternél. Szóba jöhetnek még az úgynevezett floribunda (sokvirágú) rózsák, valamint a hibrid tearózsák is. Futórózsát szintén ültethetsz ládába, ebben az esetben viszont ne feledkezz meg a futtatórácsról sem!

Ha nincs kerted, a rózsákról azért nem kell lemondanod
Megnézem
Összes kép (5)

Ültetés

  • A balkonrózsák ültetésekor ne a cserepek méretén spórolj! A törperózsáknak is legalább 25-30 centiméter átmérőjű cserépre van szüségük, míg a floribundákat, tearózsákat minimum 40 centiméter mély és hasonló átmérőjű cserépbe vagy ládába ültesd! Ne becsüld le a cserepek, illetve kaspók jelentőségét, a balkon-rózsakerted annál látványosabb lesz, minél mutatósabbak ezek is. A rózsákhoz kiválóan passzolnak a natúr színű, illetve a mediterrán stílusú terrakotta ültetőedények. 
  • A rózsák elültetésére a legalkalmasabb a tavasz, illetve a nyár eleje, tehát mostanában még épp belevághatsz. A legjobb, ha specilis rózsaföldbe ülteted őket.
  • Az ültetést követően locsold meg alaposan, majd pár napra tedd védett helyre, ahol csak néhány órán át éri őket – lehetőleg – a reggeli napfény. Ezek után viszont úgy helyezd el őket, hogy naponta úgy hét órát sütkérezhessenek.

Gondozás

  • A rózsák nem tolerálják a szárazságot, de a túlöntözést sem, ezért mérsékelt, de rendszeres locsolást igényelnek.
  • Az ültetés után 2-3 héttel kezdheted őket tápoldatozni. Ezt hetente ismételd, lehetőség szerint direkt rózsákhoz készült tápoldattal, de ennek hiányában az általános tápoldat is megteszi. Mindemellett a tövüket érdemes kávézaccal trágyázni.
  • Az elszáradt virgokat, leveleket mindig csípd le a rózsáidról, így bőségesebben virágoznak majd.
  • a rózsát sajnos gyakran megtámadják a kártevők, főképp a levéltetvek. Megelőzés gyanánt érdemes melléjük levendulát, büdöskét, hagymát agy petrezselymet  ültetni. Ha már megvan a baj, kézzel távolíts el róla a tetvekből annyit, amennyit csak tudsz, majd csalánteával spicceld a növényt!
  • A balkonon tartott rózsákat télire vidd fagymentes helyre!

via

Még több csodálatos virág:

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top