Otthon

Továbbra is diagnosztizálhatnák az orvosok a gyerekeket a neten keresztül

A karantén rámutatott: nem minden esetben kell a gyereket látnia ahhoz az orvosnak, hogy terápiát javasoljon, véli a gyermekorvos-egyesület elnöke.

Póta György, a Házi Gyermekorvosok Egyesületének (HGYE) elnöke érdekes gondolatokat fogalmazott meg egy háttérbeszélgetésen, amelyet a szeretlekmagyarorszag.hu idézett. Szerinte:

  • Elöregedett a házi gyermekorvosi hálózat, öt-tíz éven belül ugrásszerűen nő majd a rendszerből távozó orvosok száma, sok helyen fenntarthatatlanná téve az ellátást.
  • A járványhelyzet miatt a 65 év feletti orvosok már egy ideig “kivonódtak” a betegellátásból, helyettük maradt a telefonos konzultáció, a telemedicina alkalmazása vagy az e-recept rendszere.
  • Ezeket az elemeket – véleménye szerint – érdemes lenne megtartani, hiszen nem minden esetben kell a gyereket látnia ahhoz az orvosnak, hogy terápiát javasoljon.
  • Ki kell alakítani a praxisközösségeket, vagy a csoportpraxisokat, mindenképpen teammunkára kell támaszkodnia az ellátásnak, persze finanszírozási rendszerrel, ami még nincs meg.
  • Felvetette, hogyha nem kötelező a gyermeknek megjelennie a rendelésen, és neki a szülőre hagyatkozva kell igazolással egészségesnek nyilvánítania a gyereket, akkor miért nem fogadja el az adott intézmény a szülőtől azt, hogy gyermeke egészséges.

Kiemelt képünk illusztráció, fotó: MTI/Rosta Tibor

Gyermekorvosok az nlc-n

Elfogynak a házi gyermekorvosok

Hiába küzdenek a gyerekorvosok, az igazolás marad

„Könyörgöm, ne tömjük tele multivitaminokkal a gyerekeket!”

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top