nlc.hu
Otthon

Olcsó térelválasztók

DIY: olcsó térelválasztók, amiket el tudsz készíteni otthon

Ha csak egy kis alvó- vagy dolgozósarkot szeretnél leválasztani a nappaliból, akkor saját kezűleg is meg tudod oldani ezekkel a térelválasztókkal.
Készítsd el a térelválasztót otthon!

Divatosak a nagy, nyitott terek, de közben azért szeretnénk elszeparálni néhány részt a lakásban, ahol aludni vagy dolgozni tudunk nyugalomban. Falat húzni nyilván nem lehet mindenhova, ezzel megtörtnénk a nyitott teret, ráadásul nem is olcsó mulatság falazni, hogy az ablakok problémájáról már ne is beszéljünk. Jóval egyszerűbb és költséghatékonyabb megoldás, ha egy nagy nappalit térelválasztóval osztunk fel két részre. Mindegy, hogy a térelválasztó célja egy étkező, konyha, alvó- vagy dolgozósarok kialakítása, a lényeg ugyanaz: csak a fantázia szabhat határt annak, hogyan készíted el.

A DIY térelválasztók sok esetben újra felhasznált alapanyagokból is készülhetnek, ezért a költségek minimálisak lehetnek. A legpraktikusabb az, ha olyan térelválasztót készítesz, amit egy mozdulattal új helyre tudsz tenni, így követheted a változó igényeket a lakásban. Ugyanis lehet, hogy pár év múlva már nem akarod az étkezőt leválasztani, helyette még egy dolgozósarokra lesz szükséged, ki tudja, merre visz az élet. Erre például a legtökéletesebb megoldás, amit valaha láttunk, az 1936-ban Alvar Aalto által tervezett, 100 fenyőfa darabból álló térelválasztó (amit nyilván csilliárdokért lehetne csak megvásárolni).

Persze ez elég elérhetetlen jelenleg, ezért talán a második legjobb térelválasztó lehet egy nyitott polc, amit kedved szerint díszíthetsz, ha pedig kiegészíted függönnyel, teljesen zárt kuckót választhatsz le magadnak.

A makramés térelválasztóhoz kell egy kis kézügyesség, de nagyjából tíz perc alatt elsajátítható technika, a YouTube-on található oktatóvideók alapján. Már csak pár kiló fonalra lesz szükség, és persze fára, amihez a makramécsodát rögzíted.

Ha nincs kedved a fonallal bűvészkedni, nem muszáj makramézni, lehet játszani a színekkel, lelógatni sűrűn a fonalakat a fáról, és ha az alábbi ötletet nagyobb méretben elkészíted, akkor csodálatos térelválasztó lesz belőle.

A plafonról lelógós térelválasztók csapatát erősíti ez a gyöngyös megoldás is, ami talán kicsit emlékeztet a nagyanyáink lakberendezési stílusára, a nyaralók ajtajában lógó gyöngyfüggönyre. Természetesen a mai trendek szerint, más színekkel, mintákkal kell játszani, és máris nem retro érzés, hanem fantasztikus térelválasztó lesz belőle.

De egyszerűen válaszhatsz jópofa függöny is, térelválasztónak és dekorációnak is csodás ötlet:

Egy fokkal komolyabb térelválasztót készíthetsz, ha egy kevés barkácstudást beleteszel a projektbe. Az alábbi térelválasztó egy fehérre festett falap, ami a plafonhoz és padlóhoz van rögzítve, ezt aztán díszítheted kedved, ízlésed szerint.

Ha nem kell plafontól padlóig takarni a kilátást a térelválasztóval, akkor az is jó ötlet lehet, hogy vásárolsz egy kész paravánt, és ennek segítségével varázsolsz hangulatos elválasztót. Lehet belőle egy függőleges kert akár sok virággal vagy ha elé pakolsz széket, kisasztalt, akkor üldögélős sarok, ahol mindenki örömmel pihen meg.

Via; Kiemelt kép: Getty Images

Rendezd át az erkélyt is!

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top