nlc.hu
Otthon

Liliom gondozása

Így gondozd a liliomot!

A liliom klasszikus és kimondottan látványos dísze a kertnek, de bizonyos fajtái balkonládában is tarthatók. Elmondjuk, hogyan gondozd.
Liliom

A liliomoknak mintegy 90 faja és számtalan hibridje létezik. Főleg Ázsiában, Európában és Észak-Amerikában terjedtek el, hazánkban elsősorban a vad-félvad, botanikai liliomfajokat termesztik, ezek bírják ugyanis az itteni éghajlatot és talajt. A többszörös hibridek elsősorban vágott virágként népszerűek. 

A fehér liliom (L. candidum) képe már egyiptomi síremlékeken is látható. Vitatott, hogy a Bibliában többhelyütt is szereplő liliom melyik faj, egyes nézetek szerint a fehér, mások szerint a királyliliom (L. regale). A rómaiak Junónak szentelték, számukra a reménység szimbóluma és a trónörökös jele volt. A régi római pénzeken spes populi Romani felirattal liliom díszlett. A kereszténység a zsidóktól vette át, mint a tisztaság és ártatlanság jelképét. (Forrás: Wikipedia)

Liliomot inkább a kertbe érdemes ültetni, de ennek hiányában a kisebb termetű fajtákat ládában, dézsában is nevelheted, balkonnövényként.

A fehér liliom igazi klasszikus
Megnézem
Összes kép (6)

Ültetés

  • A hagymákat tavasszal is el lehet ültetni, de ősszel a legideálisabb, így ha jövőre szeretnél a kertedbe liliomokat, idén ültesd majd el.
  • A hagymákat nagyjából 15-20 centiméter mélyre, egymástól legalább 20 centiméter távolságra kell elültetni, laza szerkezetű, jó vízelvezető talajba. A legmegfelelőbb pH-érték számára a 5,5-6,5.
  • A liliom napos helyeket kedveli, eszerint választ meg a helyét a kertben vagy a balkonon. A töve ugyanakkor nem bírja a tűző napot, ezért azt talajtakaró növényekkel célszerű védeni.

Gondozás

  • Kifejezetten vízigényes növény, így rendszeres locsolást igényel. A balkonnövényként tartott tövek esetében  ugyanakkor fokozottan ügyelni kell azonban arra, hogy pangó vizet nem viseli el.
  • Magas káliumtartalmú, folyékony műtrágyával tápláld tavasztól kezdve minden második héten, a virágzás utáni 6. hétig!
  • Minden tavasszal érdemes egy réteg komposzttal is felturbózni a talaját.
  • Az elhervadt virágokat távolítsd el róla, így energiát spórolsz a növénynek. A leveleket viszont mindenképp hagyd meg egészen késő őszig, míg maguktól el nem száradnak. Ez nagyon fontos, ugyanis a hagymák így kapnak megfelelő tápanyagot a következő évi virágzáshoz.
  • A téli fagyoktól talajtakaróval védd a kertben élő töveket, a balkonládában lakókat pedig vidd hűvös, de fagymentes helyre! (Semmiképp ne a fűtött lakásba!)

Még több kertészkedés

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top