A virágok egyediek, színük, formájuk, textúrájuk és illatuk is más és más. Lucinda Rooney, egy New York-i virág designer azt mondja, virágokat összeállítani egy csokorba olyan, mint egy bulit tervezni. Vannak olyanok, amik jól mennek egymáshoz, míg mások nem. Adott is pár tippet a tökéletes virágcsokor-egyensúly elérésére.
1. Kulcsfontosságú a színválasztás
A színek különböző érzéseket csalogathatnak elő az emberből. A vörös izgalmat, a sárga boldogságot, a kék pedig nyugalmat. Amikor másnak válogatsz, vedd ezt figyelembe, de akkor is, amikor magadnak. Kék hortenziák a nyugalomért, fehér rózsák a tisztaságérzésért. Fontos azonban a szoba színeit is figyelembe venni, a bútorokét a falét, hogy a csokrod harmonizáljon az otthonoddal.
2. Forma és textúra
Főleg ez a két tulajdonság az, ami befolyásolja, mennyire harmonizálnak egyes virágok egy csokorban. A szakember szerint például a fehér kála annyira különleges formájú és textúrájú, hogy nem jó más virágokkal vegyíteni. A palástfüvek ellenben tökéletesen harmonizálnak mindennel, nem véletlenül használják a csokrokba „töltelékként”. Vegyes csokornál a szakember azt javasolja, válasszunk egy fő, karakteresebb virágot és kísérőnek mindenképp egyszerűbbeket. Mondjuk szegfű gyöngyvirággal, vagy liliom nárcisszal.
3. Ne félj áthágni a szabályokat, de ne ess túlzásokba!
Ha tudod, hogy mindenki rózsát vesz, mert az divatos, de te annyira nem szereted, nyugodtan válassz helyette mást. Mondjuk fehér tulipánt fehér nárcisszal. A szakember azt mondja, nyugodtan lehet kísérletezni a virágok összeválogatásával, ám a letisztultság miatt azt javasolja, ha mindenképp más színű virágokat akarunk keverni, akkor csak kétféle színt válasszunk, és azokat 60-40 arányban használjuk. Ha mégis keverni akarunk, fontos a színpaletta: fehérhez halvány rózsaszín és lila is illik, de a rózsaszín és a vörös nem passzol. Extrémebb változatban a narancsok, burgundi és lila is szépen mutat együtt. A fő szín kiválasztása mixelésnél kulcsfontosságú, attól sötétebb és világosabb árnyalatokat érdemes választani a párosításnál.
(Kiemelt kép: Pixabay)