nlc.hu
Otthon

Bálint gazda tanácsai augusztusra

Bálint gazda öröksége: 3 tanácsa a csodálatos kerthez augusztusra

Bálint gazda élete során annyi tanáccsal látott el minket a kerti munkákhoz, hogy ha figyelünk rá, gyönyörű, burjánzó kert kerülhet ki a kezünk közül.

Az augusztus nemcsak a nyaralásról és pihenésről szól annak, akinek kertje van, hanem van azért teendő a virágokkal, veteményessel, gyümölcsökkel bőven, nem lehet csak úgy keresztbe tett karral élni ilyenkor sem. Bálint gazda tanácsaival pedig biztosra vehetjük a sikert, érdemes hallgatni a nemrég elhunyt mester tanításaira, melyek fennmaradtak a honlapján lévő cikkekben és könyveiben.

Augusztusi feladatok a kertben

Az augusztus a másodvetés ideje, ám a kánikula miatt érdemes csak kora reggel és este kertészkedni – figyelmeztet Bálint gazda.

1. A letermett zöldségek helyett jöhet az új

Augusztusra már leteremnek a veteményes kertben a zöldségek általában, a saláta, karalábé, zöldhagyma ágyása kiürül, úgyhogy épp itt az ideje, hogy kigyomláljuk, felgereblyézzük és újakat vessünk a helyükre. Vethetünk augusztusban uborkát, cukkinit, sárgarépát, céklát, sóskát vagy spenótot is. Sőt, a megszokottól eltérő módon Bálint gazda a fejes salátát is javasolja, hogy augusztusban vessünk belőle, mert az őszi hónapokra már lehet is enni, ami nem érik be, az pedig áttelel.

Bálint gazda tanácsai augusztra

Augusztusban is van dolog a kertben! (Kép: Unsplash)

2. Ha van szőlő, támad a gomba

Ha olyan szerencsések vagyunk, hogy terem a szőlő a kertünkben, akkor augusztusban különös figyelemmel kell kísérni ezt a csodás gyümölcsöt:

Fordítsunk fokozott gondot a termő szőlőtőkékre: a túlságosan dús lombozat késlelteti a cukorképződést és a fürtök beérését, ezért a hónaljhajtásokat tőből vágjuk ki, a túlságosan hosszúakat pedig csonkázzuk meg. A fürtök felett a hajtásokon azonban feltétlenül maradjon három-négy, egészséges lomblevél.

Ráadásul a csapadékos időjárás kedvez a gombáknak (peronoszpóra, lisztharmat, szürkerothadás), Bálint gazda javaslata szerint ezért nem árt egy újabb permetezés a késői érésű szőlőknek augusztusban.

3. A tavaszi virágok ideje

A kétnyári növényeket augusztusban kell elvetni ahhoz, hogy tavasszal virágba boruljon a kertünk. Bálint gazda tanácsa alapján a százszorszép, nefelejcs, árvácska, sárga viola, szakállas szegfű és holdviola vetésének van itt az ideje. Azért kell most elvetni ezeket a virágokat, hogy legyen ideje a palántáknak megerősödni, áttelelni, majd kora tavasszal virágáradattal köszönteni a napsütéses évszakot.

Forrás: 1.; 2. 

Még több kerti tipp

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top