nlc.hu
Otthon

Ágymatrac tisztítás

Így lesz újra tiszta és illatos az ágymatrac!

Mikor takarítottad ki utoljára alaposan az ágymatracot? Ha nem mostanában, netalán még sosem, akkor itt az ideje!

Az ágymatracra is ráfér a takarítás évente néhány alkalommal, még akkor is, ha ránézésre nem tűnik piszkosnak. Abban az esetben pedig, ha foltos és/vagy már kellemetlen szagot áraszt, haladéktalanul meg ejteni a pucolást.

Legye újra tiszta és illatos!

Legyen újra tiszta és illatos! (Illusztráció: Getty Images)

Így csináld:

  1. Távolítsd el a matracról az ágyneműt, lepedőt, matracvédő huzatot, vagyis minden olyasmit, ami lehúzható. Ezeket pakold be a mosógépbe és mosd ki!
  2. Ha  tovább már nem csupaszítható, fogd a porszívót és alaposan porszívózd át! Fontos, hogy ne csak az alvásra használt oldalát, de megfordítva az alját is!
  3. Ha vannak rajta foltok, elszíneződések, azokat folttiszító és nedves szivacs segítségével igyekezz belőle minél alaposabban kisikálni!
  4. Ha van rá lehetőséged, tedd ki a matracot a tűző napra, ha nincs, nyisd ki az ablakot és hagyd megszáradni!
  5. Ezek után (még kint a szabadban vagy nyitott ablak mellett) szórj rá egy réteg szódabikarbónát! Ez kiválóan lebontja a savakat, illetve magába szívja a maradék nedvességet és szagokat. Ha illatosítani is szeretnéd a matracot, a szódabikarbónába előzetesen keverj néhány cseppet a kedvenc illóolajadból!
  6. A szódabikarbónát hagyd néhány órát át a matracon! Minél tovább van rajta, annál hatékonyabb! Ezt követően porszívózd ki újból a matracot!
  7. Ha az egyik oldallal elkészültél, fordítsd meg a matracot, a szódabikarbónás szórást ismételd meg a másik oldalon is, majd néhány óra elteltével újra jöhet a porszívózás.
  8. Akár egészen alkonyatig hagyd kint a napon, az UV-sugarak ugyanis segítenek elpusztítani a maradék baktériumokat vagy penészt, miközben a matrac a levegőn kiválóan át is szellőzik.

Vigyázz! A házilagos takarítás az ágyi poloskák ellen sajnos hatástalan. A vérszívóktól kizárólag szakértő segítséggel lehet megszabadulni.

Még több házi praktika

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top