nlc.hu
Otthon

Ágyi poloskák elleni védekezés

Ágyi poloskák szállták meg a hálószobádat? Így védekezhetsz ellenük

Az ágyi poloskák nem csak a koszos, elhanyagolt lakásban jelenhetnek meg, csípéseikkel bárkinek pokollá tehetik az életét. Nem könnyű őket felfedezni, de azért van néhány árulkodó jel.
Ágyi poloska az emberi bőrön

Az ágyi poloskák az év bármely szakában megszállhatják a hálószobát, és tévhit, hogy csak az elhanyagolt, piszkos helyeken fordulnak elő. Egyetlen dolog vonzza őket: az ember, akinek a vérét szívják.

Rejtőzködő vérszívók

A lakásba bejuthatnak saját erejükből is, a sűrűn lakott helyeken simán átvándorolhatnak egyik lakásból a másikba. De akár mi magunk is behurcolhatjuk őket az otthonukba például egy poloskafertőzött nyári szállásról a bőröndünkben vagy egy fertőzött használt bútorral. Ezért nem kell szégyellni, ha megjelennek valahol, mert tényleg bárhol előfordulhatnak.

Az ágyi poloskát szinte lehetetlen észrevenni, mivel csupán 5-8 milliméter aprók, és ha megszívták magukat vérrel, akkor sem nagyobbak 1 centiméternél. A legtöbbször akkor merül fel a gyanú, hogy ágyi poloska van a lakásban, amikor valaki csípésekkel a testén ébred. Kis területen több szúrást ejt, mivel próba-szerencse alapon találja meg a hajszálereket, ahonnan vért szipkáz magába. Mindenki eltérően reagál a csípésére: a nyála viszketést okozhat, és akár egy hétig is megmaradhat, de egyeseknél semmilyen tünet nem jelentkezik. Szerencsére betegségeket nem terjesztenek.

Nagyobb veszélyben vannak a nők

Az ágyi poloska éjjel támad, és inkább a nők és a gyerekek válnak célpontjává. Na nem azért, mert az ő vérüket jobban szereti, hanem mert lusta: a férfiak bőre vastagabb, és többnyire szőrösek, ami plusz munka az ágyi poloskának. Ezért fordulhat elő, hogy a nőt reggelre össze-vissza csípik, míg a férfin egyetlen csípés sincs. De ahogy egyre szaporodnak a poloskák, úgy lesznek egyre nagyobb veszélyben a férfiak is.

A kellemetlen csípéseken kívül van még néhány árulkodó jel, hogy ágyi poloskával van dolgunk. Például ha találunk elhullott példányokat. Fontos bizonyíték az ürüléke is, amely a légyéhez hasonló, apró sötét pöttyök formájában jelenik meg. A levedlett bőr is elárulhatja a kellemetlen vérszívót, a petéből kikelés után ugyanis az ágyi poloska ötször vedlik, mire teljesen kifejlődik. Egyébként 9-12 hónapig is élhetnek.

Ezt tedd, ha ágyi poloska van nálad

De mit tegyünk, ha ágyi poloskák szállták meg a hálószobát? Ilyenkor mindenkinek az első reakciója, hogy szétszedi az ágyat, töviről hegyire átvizsgálja a matracot, kipakolja a szekrényt, felforgatja az egész helyiséget. A szakemberek szerint viszont ez a legrosszabb, amit tehetünk! Egyrészt ilyenkor a poloskák menekülőre fogják, és csak még jobban elterjednek a szobában. És korántsem csak az ágyban lehetnek, megbújhatnak az éjjeli szekrényben, a konnektorban, a szegőléc mögött, a parketta repedéseiben, a képek hátulján.

Ha ki is tudunk házilag irtani valamennyit, nem lesz jobb a helyzet. Hasonló eredménnyel jár, ha átrendezzük a szobát, esetleg egy másik helyiségbe költözünk aludni. A vérszívók követni fognak, és talán lehet pár csípésmentes éjszakád, előbb-utóbb megtalálnak, és közben ellepik az egész lakást. Ezért érdemesebb szakemberre bízni az irtást. A kártevőirtó cégek nagyjából 20 ezer forinttól vállalják a poloskainvázió felszámolását, vannak vegyszermentes megoldások is. Érdemes olyan vállalkozást megbízni, amelyik garanciát vállal arra, hogy tényleg eltűnnek a vérszívók az otthonunkból.

(Kiemelt kép: Science Photo Library via AFP)

Még több rémtörténet az ágyi poloskáról:

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top