Még a legrendesebb háziasszonnyal is előfordul, hogy a kamrában kialakul a káosz, kiszóródik a zabpehely és a kakaó, ám mivel egy zárt kis helyről (sok családban csak egy szekrényről) van szó, ezért nem esünk neki rögtön suvickolni. Ebből aztán lesz az, hogy eluralkodik a rendetlenség, ami túl azon, hogy nem szép látvány, még remek táptalajt ad akár a molyok vagy a zsizsikek beköltözésének is. Martha Stewart segítségével azonban öt lépésben megszüntethetjük a káoszt a kamrában.
Első lépés: mélytisztítás
Nem lehet megúszni, hogy időnként teljesen kipakoljuk a kamrát, mindegy, mekkora helyről van szó. A legutolsó fél zacskó zsemlemorzsáig mindent ki kell belőle szedni, és alaposan letisztítani a polcokat. Martha Stewart javaslata az, hogy előbb porszívózzuk le a polcokat is, aztán essünk neki a mosószeres vízzel, majd töröljük szárazra.
Második lépés: kategorizálás
Amíg száradnak a polcok a kamrában a lemosás után, jöhet a szerkesztési fázis. Ez a rendszerezés alapja, amikor kategóriákra osztjuk a kamrában lakó ételeket és csoportosítjuk mindet, mielőtt visszapakolnánk a kamrába. Az ebédlőasztalra kipakolt holmikból szép kupacokat csinálunk a kategóriák alapján, így egyszerű dolgunk lesz a visszapakoláskor.
Harmadik lépés: szezonális ételek
A szortírozás során szedjük külön azokat az ételeket, amiket csak bizonyos ünnepen szoktunk használni. Itt az ideje, hogy a szemétben végezze a tavalyi mézeskalács vagy a forraltbor-fűszer, ahogy a húsvéti festékport sem kell őrizgetni tovább.
Negyedik lépés: hozzávalók a sütéshez
A legsúlyosabb anomáliák egy kamrában leginkább a sütés hozzávalói körül alakulhatnak ki, úgyhogy ezt a részleget alaposan gatyába kell rázni. A lisztek, cukrok, magok kavalkádját rendszerezni kell, a megkezdett zacskókat alaposan át kell vizsgálni, kutatni molyok és zsizsikek után, sőt, a legjobb, ha minden hozzávalót szép üvegekbe zárunk, és így kerülnek majd vissza a kamrába.
Ötödik lépés: lejárati dátumok
Talán a legutálatosabb lépés, de nem lehet kihagyni, hogy minden kamrában lakó ételnek ellenőrizzük a lejárati dátumát. Nem kerülhet vissza lejárt élelmiszer a polcokra, alaposan át kell nézni az összes zacskót és konzervet, és a polcokon előre rakni azokat a termékeket, melyeknek már közel van a lejárati ideje.