Otthon

A finneknél már kutyákkal szagoltatják ki a koronavírus-fertőzötteket

Műszakonként négy, összesen tizenhat koronavírust kiszagoló kutyát helyeztek szolgálatba a finnországi Helsinki-Vantaa repülőtéren.

A Helsinki Egyetem Állatorvosi Karán kutyákat képeztek ki a koronavírus-fertőzöttek kiszagolására, és az eredmények azt mutatják, hogy az ebek szinte száz százalékos biztonsággal szűrik ki a Covid-betegeket. A repülőtér üzemeltetője, a Finavia szerint a kutyák jóval kisebb mintából meg tudják állapítani a fertőzést, mint ami a PCR-teszthez szükséges – írja a Népszava.

A koronavírus-fertőzötteket kiszagoló kutya akcióban a finnországi reptéren (fotó: Antti Aimo-Koivisto / Lehtikuva / AFP)

A koronavírus-fertőzötteket kiszagoló kutya akcióban a finnországi reptéren (Fotó: Antti Aimo-Koivisto / Lehtikuva / AFP)

A szimatteszt gyors és hatékony. A tesztelt alanynak egy kendővel kell végigtörölnie a bőrét, amit aztán a kutyával megszagoltatnak. Ha a kutya jelez, az utast az egészségügyi pulthoz kísérik. A feladatra olyan kutyákat képzett ki a Wise Nose ügynökség, melyek korábbról már rendelkeztek illatazonosító tapasztalattal. A nyolcéves Kössinek mindössze hét percre volt szüksége ahhoz, hogy megtanulja az új feladatot. Az persze erősen kérdéses, hogy a kutyákkal kiváltható lehet-e a későbbi tesztelés, de az irány mindenesetre szimpatikusnak tűnik.

További híreink a koronavírus-járványról:

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top