Otthon

Mostantól a bécsiek háztartási gépeit az önkormányzat javíttatja

Kevesebb elektronikai hulladékot akarnak, ezért 100 euróig Bécs átvállalja az elromlott tárgyak javítási költségeit.

Ettől a héttől 100 euróig átvállalja az elromlott háztartási eszközök javítási költségeit Bécs városa a lakóitól. Azt várják a lépéstől, hogy csökken a hulladéktermelés, ha kidobás helyett inkább megjavíttatják eszközeiket az osztrákok.

Képünk illusztráció (Fotó: iStockphoto)

Képünk illusztráció (Fotó: iStockphoto)

Feltétel, hogy a javítást az akcióban résztvevő szolgáltatóknál kell igényelni, ezek között található például szabóság, asztalos, ékszerüzlet és telefonszerviz is. Részvételi kritérium volt, hogy a dolgozók felének javítási feladatokat kell ellátnia, vagy a cégeknek legalább háromféle terméket kell árusítaniuk.

A bécsiek számára a folyamat nagyon egyszerű: a megadott honlapról letöltik az utalványt és azt fizetésnél be tudják váltani. A város a javítási költségek 50 százalékát finanszírozza, maximum 100 euróig. Ha a javítás már nem térül meg, az utalvány a költségbecslésnél felmerült költségek 100 százalékát fedezi, legfeljebb 45 euróig. A program hároméves időtartama alatt folyamatos akciók keretében elérhetők a kuponok.

Egy ember egyszerre csak egy javítási utalványt válthat be, de ha az adott akcióban marad még keret, később akár többet is igénybe vehet. A bon beváltása a vállalkozásoknak is előnyös, mert fellendíti a forgalmat, ami ezekben az időkben különösen fontos.

A program egyelőre három évig tart, erre a főváros 2023-ig 1,6 millió eurót (584 millió forintot) különített el. A kezdeményezés már az első naptól kezdve hatalmas érdeklődést váltott ki a bécsiek körében, rengetegen vitték el máris megjavíttatni elromlott eszközeiket.

Bécs mindig is híres volt a jó ötletekről:

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top