Aktuális

Növeli a gyerekhalálozások számát a rengeteg e-hulladék

Egyetlen év alatt minden emberre 7,3 kilogramm elektronikai hulladék jutott tavaly, aminek mindössze 17 százalékát tudjuk újrahasznosítani. Az ENSZ szerint ez tragikus és veszélyes eredmény.

Elképesztő gyorsan növekszik évről évre az elektronikai hulladék mennyisége, ami sokkal jobban nő, mint az emberiség népessége. Ez azt jelenti, hogy az emberek évről évre több elektronikai cikket dobnak ki. Bár az újrahasznosítás csökkenteni próbálja a probléma súlyát, a helyzet az, hogy még mindig túl kis mennyiséget tudunk csak újrahasznosítani, alig 17 százalékot – számol be az ENSZ közleményéről a hvg.

Kidobott vonalas telefonok egymás hegyén-hátán (fotó: Pixabay)

Kidobott vonalas telefonok egymás hegyén-hátán (fotó: Pixabay)

Háromszor annyi e-hulladékot termelünk, mint amilyen arányban a Föld lakosságszáma növekszik. Ez óriási környezetszennyezést jelent, mivel az elektronikai eszközök gyártásában használt nemesfémek bányászata rendkívül nagy ökológiai lábnyommal jár, és a szeméttelepre kerülve ezek az eszközök ártalmasak az egészségre és a környezetre is. Maria Neira, az Egészségügyi Világszervezet (WHO) egyik munkatársa azt is hozzátette, hogy

„az elektronikai hulladékokhoz köthető szennyezés tehető felelőssé mostanra négyből egy korai gyermekhalálozáshoz”.

Megfelelő szabályozással, és az újrahasznosítás fejlesztésével a tudósok szerint orvosolni lehetne a problémát.

A veszélyes hulladékról nem lehet elégszer írni:

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top