nlc.hu
Otthon

Az IKEA kivonja a forgalomból a nem tölthető elememeket

Nagy változtatásra készül az IKEA

Egy éven belül az IKEA kivonja a forgalomból a nem újratölthető elemeket.
IKEA üzlet

Az IKEA 2021. októberéig kivonja a globális kínálatából a nem újratölthető alkáli elemeket. Ezzel a döntésével az a svéd bútoripari óriás a tölthető elemek használatára szeretné ösztönözni vásárlóit. A tölthető elemek rendszeres használata hosszú távon pénzmegtakarítást jelent a vásárlók számára, miközben kevesebb hulladékot termelnek otthonukban.

Az IKEA emlékeztet arra, hogy számos összehasonlító életciklus-elemző tanulmány azt mutatja, hogy a nagyobb energiafelhasználásuk miatt rendszeres töltést igénylő általános háztartási készülékek esetében – játékok, elemlámpák, hordozható hangszórók, fényképezőgépek – az alkáli elemek környezetterhelése nagyobb, mint a tölthető nikkel-metálhidrid (NiMH) elemeké.

Már a 10. töltés után alacsonyabb üvegházhatású gázkibocsátást eredményez a tölthető NiMH elemek használata az alkáli elemek használatához képest ugyanazon energiamennyiség előállításához. A NiMH elemek teljes környezetterhelése az 50. töltés alkalmával már azonos vagy akár kisebb mértékű, mint az alkáli elemeké.

A 2019-es pénzügyi évben az IKEA közel 300 millió alkáli elemet értékesített világszerte. Számítások szerint, amennyiben – elméleti szinten – minden IKEA vásárló a nagyfogyasztású eszközeihez ALKALISK alkáli elem helyett LADDA tölthető elemet vásárolna, és azokat csak 50-szer töltené újra, az 5000 tonna hulladékcsökkenést eredményezne éves szinten világszerte.

Ez az IKEA kötelezettségvállalás globális szintű, és a teljes ALKALISK alkáli elem sorozatra vonatkozik. Egyelőre a PLATTBOJ lítium gombelem még megmarad az IKEA kínálatában, mivel több, a vállalat által kínált eszköz ezzel működik.

Még több környezetvédelmi változtatás az IKEA-nál:

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top