Otthon
Szponzorált tartalom

Így kell átnézetned a gázkazánod a fűtési szezon elején

Már biztos te is feltekerted otthon a fűtést, hogy ezeken az esős őszi napokon legalább a négy fal között ne kellejen dideregned. Jó esetben ez egy egyszerű mozdulat volt, és máris áradt a meleg. Sokan vannak azonban, akiket kellemetlen meglepetés ért, mivel a hónapokig nem használt gázkazánjuk egyszerűen nem akart beindulni. Már csak ezért is érdemes a fűtési szezon elején átvizsgáltatni ezeket a berendezéseket, de ezen kívül még más nyomós okai is vannak. Mutatjuk, mi a teendőd a gázkazánod karbantartásával kapcsolatban.

A gázkazánok olyanok, mint az autók: ahhoz, hogy biztonságosan és takarékosan működjenek, időről időre át kell őket nézni, ki kell őket takarítani, sőt kell őket „vizsgáztatni” ahhoz, hogy használhasd. Aki ebben a kérdésben előrelátó volt, már nyár végén elvégeztette a karbantartást, de még azok sem késtek el, akik a fűtési szezon kezdetére halasztották ezt a feladatot.

Lépj, még mielőtt beköszönt a tél

Egy gázkazánt – legyen az hagyományos, nyílt égésterű „kéményes” készülék vagy a legmodernebb, zárt égésterű, kondenzációs kazán – rendszeresen át kell vizsgáltatni. Ez nem csupán egy jó szándékú ajánlás a kedves vásárlónak, hanem kőkemény törvény, amely amellett, hogy kötelezővé teszi a karbantartást, azt is egyértelműen kimondja, hogy a tulajdonos a felelős mindazokért a károkért, személyi sérülésekért és balesetekért, amik eme kötelezettség elmulasztásból származnak. Egyszóval a karbantartás és a készülékek ellenőrzése semmiképpen nem egy halasztható, opcionális teendő, hanem kötelesség. (Egyébként nem csupán a gázkazánokra vonatkozik ez a rendelet, hanem valamennyi gázkészülékre, így például a hazánkban még a mai napig is több százezer háztartásban működő és meglehetősen elavult parapetes gázkonvektorra is!)

A minőség és biztonság őrlángja – Miért olyan fontos a karbantartás?

Mivel a kötelező karbantartás kiadásokkal és időráfordítással jár, joggal kérdezheted, miért muszáj ezt neked végigcsinálni? A válasz egyszerű: a gázüzemű készülékekre a tűz- és robbanásveszély miatt fokozottan oda kell figyelni, és mindent meg kell azért tenni, hogy állandóan biztonságosan üzemeljenek. A karbantartás azonban nemcsak a biztonságot növeli, hanem más vonalon is hasznos neked. Például egy rendszeresen átnézetett készüléknek alacsonyabb lesz a szerviz díja, nő az élettartama és csökken a meghibásodás kockázata. Pont úgy, mint egy autónál…

Egy gázkazánt 1-2 évente ellenőriztetni kell a hatályos törvények szerint azért, hogy biztonságosan és hatékonyan működjön a készülék. (fotó: immergas.hu)

Egy gázkazánt évente ellenőriztetni kell a hatályos törvények szerint azért, hogy biztonságosan és hatékonyan működjön a készülék (Fotó: immergas.hu)

Gyakori kérdések és válaszok a karbantartásról

Sokan vannak, akiknek rutinfeladatot jelent a gázkazán-karbantartás elvégeztetése, de olyanok is szép számmal akadnak, akiknek ez a dolog teljesen új – például azért, mert most költöztek ilyen fűtésű otthonba, vagy nemrég cserélték le a régi fűtési rendszerüket. Az alábbi válaszok nekik lehetnek igazán hasznosak, de rajtuk kívül természetesen azoknak is, akik épp egy gázkazán vásárlását fontolgatják. Nekik egyébként a választáshoz még egy kis extra segítséget is adunk: kattintgassák végig Immergas honlapján ezt az egyszerűen használható kazánválasztót, és a végén a „gép kidobja”, hogy a ma elérhető leghatékonyabb kondenzációs kazánok közül melyik az, amelyik a személyes igényeiknek és életvitelüknek a legideálisabb. Most pedig jöjjenek a karbantartással kapcsolatos leggyakoribb kérdések és a rájuk adott válaszok!

Ki végezze el a karbantartást?

Semmiképpen se te – kivéve, ha megfelelő képesítéssel rendelkező, a karbantartásra jogosultságot szerzett gázszerelő vagy. A miniszteri rendelet ugyanis előírja, hogy kizárólag ilyen szakemberek nyúlhatnak a készülékhez. A jogosult szerelők hivatalos listájából itt keresheted meg azt, aki hozzád a legközelebb található. A jogosultságot egyébként a Magyar Kereskedelmi és Engedélyezési Hivatal (MKEH) által kiadott, arcképes igazolvány igazolja – a munka elkezdése előtt kérd meg a szerelőt, hogy ezt az igazolványt mutassa meg neked!

Azt is érdemes megjegyezni, hogy legtöbb gázkazángyártó az általa kínált jótállás folytonosságához csak a vele szerződött szervizes munkáját fogadja el, ezért a legjobb, ha felhívod a gyártót, vagy felkeresed a honlapjukat. A korábban már említett Immergas például itt listázza a vele szerződött szerelőket, és csak akkor lehet érvényesíteni az 5 éves garanciájukat, ha erről a listáról választasz szakembert. 

Ennek nagyon is praktikus és logikus oka van, mégpedig az, hogy a szerződött szerelőkkel folyamatosan kapcsolatban van a gyártó, és minden készülékről megfelelő információt és alkatrész ellátást biztosít számukra.

Mikor kell karbantartást végeztetnem?

A készülék gyártója a kazánhoz adott használati útmutatóban határozza meg, hogy mikor kell a berendezést átvizsgáltatni. Általában évente egyszer kell erre sort keríteni. Ajánlott még a fűtési szezon előtt a feladatot elvégeztetni, mert október végére már nagyon zsúfolt a szerelők naptára, és sokat kell várni rájuk.

Mit kell tennem karbantartás előtt?

Nézd meg a gázkészüléked márkajelzését és típusszámát, és diktáld be ezt telefonon a szerelőnek, amikor időpontot egyeztetsz vele. Ezekből az adatokból ő előre felkészülhet az esetleges hibák elhárítására, ami sok időt takaríthat meg mindkettőtöknek.

Meddig tart a karbantartás?

A gázkészülék kialakításától függően legfeljebb 1-2 óra.

Mit kell elvégeznie a karbantartás során a szerelőnek?

A vizsgálat során a szerelő alaposan végignézi a készüléket, és ellenőrzi, hogy minden alkatrész jó állapotban van-e, különösen a hőcserélő és az égő. Ha szükséges, akkor természetesen kicseréli az elhasznált, hibás alkatrészeket. A vizsgálat és az esetleges cserék után jön a takarítás, ami nagyon fontos része a karbantartásnak. Ugyanis ha belül is tiszta és pormentes a készülék (és az alkatrészei jó állapotban vannak), akkor biztos, hogy a következő szezont gond nélkül ki fogja szolgálni.

Mi az én dolgom a karbantartás közben?

Csupán annyi, hogy beengeded a szerelőt, és hozzáférést adsz neki a készülékhez. Fontos, hogy a karbantartás után kérj részletes jegyzőkönyvet a munkáról (ez tartalmazza az elvégzett munkák felsorolását, valamint a beszabályozás után mért üzemeltetési paramétereket), mert csak ezzel tudod igazolni, hogy a karbantartási kötelezettségednek eleget tettél. Őrizd meg ezt a jegyzőkönyvet!

Mennyibe kerül?

Szerelőnként és a készülék kialakításától függően változó a díj, de általában 15-30 ezer forint körüli összegre számíthatsz. Ebben az árban benne van általában a tisztítószer is, amivel kipucolják a kazánt.

Van olyan rejtett költsége a karbantartásnak, ami csak a helyszínen derül ki?

Magának a karbantartásnak nincsenek rejtett költségei, ezt az árat előzetesen telefonon is egyeztetheted a szerelővel. A helyszínen felmerülő javítási munkák, alkatrészcserék és azok szerelési költsége viszont jelenthet előre nem látható többletkiadást.

Reméljük, a fenti válaszok minden kérdésedre megfeleltek, és most már aggodalmak nélkül, magabiztosan vágsz bele a kötelező karbantartásba. Minél előbb túlesel rajta, annál kényelmesebb és nyugodtabb lesz számodra az előttünk álló fűtési szezon, és végig finom meleg lesz az otthonodban!

 

Szponzorált tartalom

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top