nlc.hu
Otthon

Így tisztítsd a serpenyőt

Amivel minden háziasszonynak meggyűlik a baja: a 3 legnehezebben tisztítható háztartási eszköz

Mindenkinek megvan a maga mumusa, ha a takarításról van szó, de ez a három háztartási eszköz egészen biztos, hogy egy hónapban legalább egyszer kicsapja a biztosítékot a legprofibb háziasszonyoknál is.

Vannak olyan nehezebben tisztítható háztartási eszközeink, amiknek kemény, sokszor órákig tartó suvickolásakor a pokolba kívánunk mindent, és mindenkit. Dereng valami, igaz?

A mi top 3 listánkat nemcsak mutatjuk, hanem bevált, életmentő praktikákat is elárulunk, amikkel gyorsabban áthidalhatod a házimunkának ezt a kissé kellemetlen, idegőrlő részét.

Jegyezd meg:

Ha kevésbé vagy a vegyszerpárti, akkor mindig lapuljon a szekrényben egy kis ecet, citromlé és szódabikarbóna. El sem hiszed, mennyi mindenben a cinkostársaid lehetnek!

Amik nélkül megáll az élet a konyhában: rozsdamentesacél serpenyők és edények

A rozsdamentesacél serpenyők és edények minden konyha alappillérét képezik, amik nélkül gyakorlatilag nehezen létezünk. Nem csoda, hogy kisebb pánik tör ki, ha épp használatban vannak, vagy extrém piszkosak.

A nagy kérdés: hogy védjük ki az órákig tartó súrolást? Több választ is adunk!

  • mielőtt a serpenyőbe teszed az olajat, melegítsd fel. Az Food Network szerint, ha felhevült serpenyőbe teszel olajat, akkor az acél „statikussá” válik, ami ideiglenesen nem tapadó felületet hoz létre.
  • várj egy picit, ne dobd a serpenyőbe a hűtőből kivett hozzávalókat, mert azok letapadhatnak a forró serpenyő aljára. Várj 10-15 percet, majd utána kezdj el az alapanyagokkal dolgozni.
  • nem bírsz a makacs foltokkal? a serpenyőd vagy edényed dörzsöld át szivaccsal, majd töltsd fel mosogatószeres vízzel, hogy ellepje az odakozmált ételmaradékokat. Forrald fel, majd hagyd kihűlni, és töröld át a konyhai eszközöd.  
  • nem vált be? Extra makacs foltok ellen: tegyél a serpenyő aljába vizet, majd adj hozzá 1 csésze ecetet és forrald fel. Vedd le a tűzről, és adj hozzá 2 evőkanál szódabikarbónát. Hagyd kihűlni, öntsd ki a vizet az edényből, töröld át és kész is vagy!
Háztartási eszközök takarítása

Szabadulj meg a lerakódott szennyeződésektől könnyedén (Fotó: Getty/ Bhawna Jain / EyeEm)

Tipp

Meszes fehér foltok jelentek meg az edényeid alján? Semmi pánik! Forralj fel a serpenyőben ecetes vizet 1:3 arányban, hagyd kihűlni, majd mosd át szokásos módon.

Mikró, a konyha sztárja (és átka)

A mikró az a háztartási eszköz, ami gyakorlatilag 0-24-ben állandó használatban van. Nem csoda, hogy állandóan ujjlenyomatos az ajtaja, a belsejében pedig nap végére általában virítanak az odakozmásodott ételmaradékok. Mondjuk, hogy ne őrülj bele az állandó takarításába!

Varázsszavak mikrótakarításhoz: egyszerűen, könnyedén és gyorsan

  • ahelyett, hogy nekiesnél a mikróba száradt szennyeződéseknek, állj meg két szóra, és csináld ezt: két frissen facsart citrom levét tedd 2 deci vízbe, majd indítsd el a mikrót két percre. Hagyd dolgozni a gőzt. Miután leállt a mikró, töröld ki a belsejét, és makulátlan tiszta mikrót kapsz.
  • ugyanezt ellőheted ecettel: keverj össze 2 bögre vizet és 2 evőkanál ecetet egy pohárba. tedd be a csészét a mikróba egészen forrásig. Ezután hagyd állni a mikró belsejében 3 percig, majd csak ezt követően nyisd ki az ajtót. Töröld át szivaccsal és kész is vagy. Viszlát, súrolás!
Takarítsd ki percek alatt a mikród

Ezzel a módszerrel a mikród pillanatok alatt makulátlan lesz (Fotó: Getty/ Grace Cary)

 

Tipp

Semmi időd? Akkor van egy rapid tippünk is: egyszerűen készíts keveréket egy adag vízből és két adag szódabikarbónából.Vidd fel ezt a kritikus területekre és hagyd, hogy átitassa pár percig. Egy papírtörlővel dörzsöld le a foltokat.

 

A rettegett sütőtisztítás ne okozzon több fejfájást!

Szívből utálod? Állandóan halogatod? Abszolút átérezzük, de érdemes nagy levegőt venni, és bevetni a következő egyszerű, gyors és tényleg hatékony praktikákat.

  •  tedd a sütőrácsot és -tálcát a mosogatószeres forró vízzel teli mosogatóba, és hagyd ázni. Ezután bőségesen fújd be a sütő belsejét a sütőtisztítóval, az ajtóbelsőről sem megfeledkezve. Mielőtt nekilátsz, mindenképp olvasd el a használati utasítást. Hagyd, hogy a tisztítószer magától tegye a dolgát – ha ugyanis még azelőtt elkezded súrolni a sütő belsejét, mielőtt a tisztítószer feloldotta volna a szennyeződést, duplájára nő a munkaidőd.
  • fogj egy szórófejes üveget. Tegyél bele egy evőkanál szódabikarbónát és egy kanál ecetet. Önts a folyadékba két-három csepp zsíroldó mosogatószert, és engedd fel egy fél pohár vízzel. Pakolj ki mindent a sütőből és a permetezőfej segítségével fújd be a makacs foltokat bőségesen. Várj 10-15 percet, hogy az ecetes szódabikarbóna hatni kezdjen, majd egy szivaccsal egyszerűen töröld le az odaégett szennyeződéseket.
Takaríts otthon könnyedén

A sütő ne legyen többé a legnagyobb mumus (Fotó: Getty/ JJ Gouin)

Tipp

Nem bírsz a sütő aljára odaégett zsírral és makacs, odaégett lerakodásokkal? Van ötletünk: egy pohár almaecetet keverj össze két evőkanál cukorral, majd kend be ezzel a makacs foltokat. Várj pár percet, hogy végezze a dolgát az oldat, majd töröld le egyszerűen a szennyeződéseket.

Neked mivel gyűlik meg a bajod leginkább?

Ne csak takaríts, süss egy jót is a konyhában!

(Nyitókép: Dougal Waters/getty)

(Források: apartmenttherapy,food52.com, thekitchn)

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top