nlc.hu
Otthon

Gyerekszoba színei

Ezeket a színeket válaszd (vagy inkább hanyagold) a gyerekszobába

Bármennyire is egyszerűnek tűnik, egyáltalán nem mindegy, milyen színt választunk a baba- vagy gyerekszobába. Mik a befutó és népszerű árnyalatok? Mivel nyúlhatunk abszolút mellé? Itt megtalálod a válaszokat!

Mindegyik színnek más és más hatása van az emberi testre és elmére, ezért is kell körültekintően eljárni a színválasztásnál, különösen a baba- és gyerekszoba dekorálásakor.

Hogyan hatnak a színek a gyerek fejlődésére, viselkedésére?

Meleg színek

A meleg színek általában energiával töltenek fel: amíg a nagyobb terek hangulatossá és barátságossá válnak tőlük, addig gyerekszobába kevésbé ajánlják a szakemberek, mivel nem éppen a pihenést, relaxációt elősegítő árnyalatok közé tartoznak. Különösen nem ajánlott nagyon energikus gyerekek számára.

Tipp

Ha mégis ragaszkodsz a melegebb színekhez, akkor kicsit tompíthatod a hatást egy világosabb árnyalattal, mondjuk fehérrel. Így teljesen más összképet ad a gyerekszoba.

Narancssárga

A barátságos, meleg narancssárga egy ösztönző szín társadalmi interakcióra és kommunikációra.  A túl sok narancs – különösen ha kicsit merészebb árnyalatú –, túl stimuláló lehet a gyerekszobába.

Ezek a színek a befutók gyerekszobába.

A narancssárga nagyon merész választás a gyerekszobába (Fotó: getty/ vicnt)

Citromsárga

A sárga egy vidám és energikus szín, ami napsütötte, világos megjelenést kölcsönöz a gyerek- és babaszobának. A színárnyalattól és intenzitástól függően a sötétebb citromsárga serkenti a koncentrációt, míg a világosabb árnyalatok a memóriát. Alakítsd ki az álomgyerekszobát citromsárgával!

Érdekesség

Egyesült Királyságban végeztek egy felmérést, ahol 3273 szülőt kérdeztek arról, milyen színű nekik a baba- és gyerekszoba. Az abszolút befutó szín a sárga lett a kérdőív kiértékelése után, a szülők több mint a fele, 52%-a választotta a citromsárgát és annak árnyalatait.

 

Rózsaszín

A rózsaszín vérbeli csajos árnyalat, ami minden hercegnőnek jár. Nyugtató árnyalat, ami a nőiességet hangsúlyozza ki, ráadásul a kislányok imádni fogják.

Fontos, hogy ne ess túlzásba a színnel kapcsolatban, mert a túl sok rózsaszín izgatottságot, szorongást válthat ki!

Tipp

A piros szín Lee Chambers pszichológus szerint nem egy nyerő választás a gyerekszobába, hiszen nincs jó hatással a nebuló hangulatára. Ez a szín növeli az agressziót, csökkenti a koncentrációt, így semmiképp se válasszuk.

Kék

A kék szín a piros tökéletes ellentéte. Nyugtató hatása van, csökkenti a szorongást és az agressziót. A szürke-kék párosítással azonban érdemes okosan bánni, mert meglehetősen szomorú hangulatot teremthet a gyerekszobában.

A kék és a fehér viszont tökéletes összhangban van, egy fiús szobába kitűnő választás.

Zöld

Nagyobb gyerekek szobájába a zöld beváltja a hozzá fűzött reményeket: az árnyalat a természetet, az egészséget és a jólétet szimbolizálja. Nyugtatóan hat a testre, növeli a koncentrációt, és egyes tanulmányok azt mutatják, hogy még az olvasási képességre is jótékony hatással van.

A zöld árnyalatnak, akárcsak a kéknek jól áll a fehér és a természetes, natúr színek is.

Fehér

A fehér a tisztaságot és az ártatlanságot szimbolizálja. Ha emellett a szín mellett teszed le a voksod, mindenképp öltöztesd fel a gyerekszobát hangulatos dekorációs elemekkel.

Tipp

Az egyik falat akár absztrakt festménnyel is feldobhatod vagy egy vidám tapétával.

Szürke

Annak ellenére, hogy a szürke komor és komoly szín, a szürke inspiráló és nyugtató, pihentető hatása is van. Tökéletes választás baba- és gyerekszobába egyaránt.

Tipp

Szakemberek mégis azt javasolják, hogy meleg tónusokkal és élénkebb színekkel kombinálva használjuk.

Barna, natúr

A szakemberek a barnát önmagában nem javasolják bab- vagy gyerekszobába. Mindig legyen egy kiegészítő szín, amivel párosítod. A világosabb árnyalatait használd, így nem nyomja össze a teret, ha már mindenképp ragaszkodsz ehhez a színhez.

A gyerekszoba színein túl: olvass még több érdekességet a színárnyalatokról az nlc.-n:

via

(Nyitó kép: getty/FollowTheFlow)

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top