Otthon

A fülkékbe kihelyezett digitális stopperrel méri a cég, mennyi időt töltenek wc-n az alkalmazottai

Kína nem épp a munkavállalói jogok élharcosa, de még ott is botrány tört ki abból, hogy egy cégnél digitális stopperrel mérik, mennyi időt töltenek a dolgozók a mosdóban.

A cégnél minden egyes wc fölé egy digitális órát helyeztek fel, és a fülkékbe helyezett szenzorok érzékelik, ha valaki épp bent tartózkodik, a fenti óra pedig pontosan jelzi, hogy a bent tartózkodó mióta használja az adott fülkét. Az online videómegosztó cég, a Kuaishou irodaházában felállított rendszer láttán még a kínaiak is felhúzták magukat, és az emberek szégyenteljes kihasználásának tartják, hogy a cég még a wc-zési idejüket is monitorozza – írja az Oddity Central.

Stopper a falon. Képünk illusztráció (fotó: Pixabay)

Stopper a falon. Képünk illusztráció (Fotó: Pixabay)

Ezzel szemben a Kuaishou azzal védekezik, hogy ők nem szabtak meg limitet a wc-n tölthető időnek, a lépéssel csak azt szeretnék elérni, hogy a dolgozók érezzék, ha sok időt töltenek ott, aminek azért van jelentősége, mert az irodaházban sajnos nagyon kevés az illemhelyiség, ezért a többi dolgozónak okozhat kellemetlenséget az, aki túl sokáig trónol. A stopperekkel és érzékelőkkel ráadásul pontosan láthatják, hányan és mennyi ideig használják a wc-ket, így pontosan meg tudják határozni, mennyivel több wc-re lenne még szükség az épületben. A wc-használat idejének korlátozása amúgy nem áll annyira távol a kínai munkakultúrától: Shanghaiban van olyan cég, ami tíz percben maximalizálta alkalmazottanként a napi wc-használat idejét.

További wc-trendek az nlc-n:

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top