nlc.hu
Otthon

A Fehér Ház állatai

Elnöki állatok: mosómedve és tehén, sőt, egy űrkutya kölyke is megfordult már a Fehér Házban

Az elmúlt bő 200 évben nem igazán volt olyan elnök, aki nem tartott volna állatokat. Nem volt szokatlan látvány, hogy birka vagy tehén legelészett a Fehér Ház gyepén. Bemutatjuk, az amerikai politika négylábú és kétlábú háttérszereplőit.

A 2020-as amerikai elnökválasztás sok szempontból történelminek mondható, Kamala Harris lesz az első női alelnök, és Joe Biden felesége, Jill Biden lesz az első first lady, aki teljes állásban fog dolgozni az új poszttal járó teendői mellett. De van még egy családtag Bidenéknél, aki miatt igazán különleges lesz a következő elnöki ciklus, ő pedig Major, a német juhászkutya, amit 2018-ban fogadott örökbe a házaspár. Major lesz ugyanis az első menhelyi kutya a Fehér Házban.

És még egy jó hír azoknak, akik Trump négy éve alatt hiányolták az elnöki kedvenceket, Majorral együtt beköltözik Bidenék másik kutyája, Champ is. Neki annyira nem lesz ismeretlen a környezet, hiszen azután került a házaspárhoz, hogy Barack Obama Joe Bidennel az oldalán megnyerte a 2008-as elnökválasztást.

Champ Majorrel ellentétben nem menhelyről származik, és kevésbé indult viszontagságosan az élete, mint a legújabb családtagnak. Major és testvérei még kölyökként kerültek egy állatmenhelyre Biden szülővárosában, a Delaware állambeli Wilmingtonban. Biden és felesége, Jill azután vette magához a kutyát, hogy lányuk a Facebookon megosztott egy bejegyzést a bajba jutott kiskutyákról. Eleinte csak ideiglenes gazdái voltak, majd úgy döntöttek, örökbe is fogadják. Joe Bidennek már gyermekkorában is német juhászkutyái voltak, állítása szerint versenyekre is járt velük.

Franklin Delano Rooseveltnek volt a legnépesebb állatsereglete. (Photo by FPG/Getty Images)

Franklin Delano Rooseveltnek is volt Major nevű német juhászkutyája (Fotó: FPG/Getty Images)

Az elnök legjobb barátja

Kezdjük így:

  • Az első Fehér Házba költöző ebek John Adams, az USA második elnökének kutyái voltak, név szerint, Juno és Satan.
  • Az első elnöki kutya, aki szerepelt is az újságokban pedig Warren G. Harding Laddie Boy nevű airedale terrierje volt. Laddie Boy állítólag részt vett az üléseken, köszöntötte a hivatalos küldöttségeket, szóval mondhatjuk, hogy kivette a részét a munkából.
  • Az első kampányszereplő eb pedig Herber Hoover King Tut nevű belga juhászkutyája volt. Az 1928-as elnöki kampány során Hoover tanácsadói úgy gondolták, jót tesz majd a politikus megítélésének, ha többet mutatkozik kedvence társaságában. King Tut pedig nemcsak Hoover imidzsén javított, hanem járőrkutyaként is segítette a Fehér Ház őrségének munkáját.

Franklin D. Roosevelt Fala nevű skót terrierje mindenhova elkísérte gazdáját, és ez némi biztonsági kockázatot is jelentett, hiszen nem volt nehéz kikövetkeztetni, hogy ahol Fala feltűnik, Roosevelt is ott lehet a közelben. 1944-ben viszont történt egy kellemetlen incidens, Falát ugyanis véletlenül hátrahagyták, amikor az elnök meglátogatta az Aleut-szigeteket, és állítólag a tengerészet egy hajójának kellett visszamennie az állatért, Rooseveltet pedig több ezer dollárt költött az adófizetők pénzéből kutyája visszaszerzésére. Roosevelt egy beszédben reagált az őt ért vádakra, és kifejtette, őt és a családját nem érdeklik az ilyesfajta támadások, de Falával más helyzet, és viccesen megjegyezte, skótként ezek az óriási pénzköltésről szóló vádak mélységesen felkavarták a kis lelkét. Az ún. Fala-beszéd állítólag Rooseveltnek segített abban, hogy újraválasszák.

A Fehér Ház egyik leghíresebb felmenővel rendelkező elnöki kedvence a Kennedy család Pushinka nevű kutyája volt. Édesanyja ugyanis nem volt más, mint Strelka, a szovjet űrkutya, aki társával, Belkával együtt épen és egészségesen tért vissza Föld körüli útjáról. Pushinkát Nyikita Hruscsov, a Szovjet Kommunista Párt első titkára ajándékozta a Kennedy családnak, állítólag azért, hogy az amerikaiakban finoman megforgassa a kést, amiért a szovjetek megnyerték az űrversenyt – legalábbis is az akkori állás szerint. Ugyan voltak, akik gyanúsan fogadták az ajándékot, és attól féltek, valamilyen lehallgató készüléket csempésztek be vele, Kennedyék örültek az új családtagnak: különösen az elnök Charlie nevű walesi terrierje volt oda érte, és később kölykeik is születtek. 

Kennedy egykori alelnöke és utódja, Lyndon B. Johnson két beagle, Him és Her gazdája volt, és 1964-ben kisebb botrány kavarodott, amikor az elnököt lefotózták, hogy fülénél fogva emeli fel egyiküket. Johnsonnak nyilvánosan kellett bocsánatot kérnie az eset után. 

Sokkal örömtelibb esemény miatt lett médiasztár az idősebb George Bush és felesége, Barbara Millie nevű spánielje. Egy évvel azután, hogy a házaspár beköltözött a Fehér Házba, kedvencüknek kölykei születtek, és ez a kedves történet a Life magazin címlapjára repítette őket. Barbara Bush később kiadott egy könyvet Millie’s Book címmel, ami igazi bestseller lett, a csaknem 900 000 dollárnyi jogdíjat pedig egy általa alapított jótékonysági szervezet kapta meg.

Barbara Bush Millie-vel és kölykeivel játszik a Fehár Ház kertjében. (Photo by © CORBIS/Corbis via Getty Images)

Barbara Bush Millie-vel és kölykeivel játszik a Fehér Ház kertjében (Fotó: © CORBIS/Corbis via Getty Images)

Millie egyik kölyke a házaspár fiához, George W. Bushhoz került, és miután gazdája 2000-ben megnyerte az elnökválasztást, Spot újból a Fehér Ház lakója lett. Az ifjabbik Bushnak nemcsak ő volt az egyetlen négylábú társa elnöksége alatt, volt egy fekete macskája és két skót terrierje is, az egyikük, Barney pedig igazi webkamerás médiasztár lett, 2002 decemberében ugyanis a kutya a nyakörvéhez rögzített videokamerával vándorolt ​​a Fehér Házban, ezt követően pedig hagyomány lett a jól dokumentált karácsonyi sétából.

Barack és Michelle Obama megígérte lányaiknak, hogyha beköltöznek a Fehér Házba, akkor lesz kutyájuk. Mivel egyik gyermekük, Malia allergiás a kutyaszőrre, így fontos volt, hogy olyan fajtájú eb legyen az új családtag, aminél ez nem jelent problémát. Így került hozzájuk Bo, a portugál vízikutya, akihez 2013-ban csatlakozott Sunny. Az új elnöki eb az első karácsonyán már bajba is került, ugyanis véletlenül feldöntött egy vendéget a Fehér Ház ünnepi rendezvényén.

Barack Obama sétára vitte Bót, aki családjával Edward M. Kennedytől kapott ajándékba. (Photo by Chip Somodevilla/Getty Images)

Barack Obama sétára vitte Bót (Fotó: Chip Somodevilla/Getty Images)

Világuralom!

Úgy tűnhet, hogy a Fehér Házban kutyauralom van, de azért macskák is fordultak már meg a Pennsylvania sugárút 1600. alatt található épületben. 1879 elején Lucy Webb Hayes, az USA 19. elnökének, Rutherford Birchard Hayesnek a felesége egy sziámi cicát kapott ajándékba egy Bangkokban állomásozó amerikai diplomatától. Egyes források szerint Siam volt az első sziámi macska, amelyet Amerikába hoztak. Sajnos szegény macska még ugyanebben az évben megbetegedett, és nem sikerült megmenteni az életét. Tetemét a mezőgazdasági minisztériumnak adták oda, de nem tudni, hogy mi történt a kitömött kisállattal. Száz évvel Siam rövid uralkodása után a Fehér Házba két másik sziámi macska is beköltözött: először Gerald Ford lányának Susan Ford Chan nevű cicája (1974–1977), majd Amy Carter Misty Malarky Ying Yang nevű macskája (1977–1981).

Amikor Gerald Fordék a Fehér Házba költöztek, nemcsak Chan szolgált társaságul, volt Liberty nevű golden retrieverük is, és az elnöki óriási népszerűségnek örvendett. Miután kölykei születtek, egyikükből vakvezető kutyát neveltek.

A leghíresebb elnöki macska pedig kétségkívül Bill és Hillary Clinton fekete-fehér macskája, Socks, azaz Zokni volt. A  legendárium szerint amikor lányuk, Chelsea éppen hazafelé tartott zongoratanárától, a karjaiba ugrott egy cuki cica, ők pedig megtartották a cuki cicát, és 1992-ben pedig magukkal vitték a Fehér Házba. A média imádta a kisállatot, a fotósok állítólag mindig megpróbálták közelebb csalni, amikor kint járt, így egy idő után Clintonék csak pórázon sétáltatták.

Socks lett az első elnöki állat, akinek saját honlapja lett.

Később 1997-ben Buddy , a labrador retriever is csatlakozott a családhoz. Clinton a kritikusai szerint kissé megtépázott hírnevén szeretett volna javítani azzal, hogy egy ilyen kedves és aranyos családtagot fogadott be. Sajnos Socks és Buddy nem nagyon jöttek ki egymással, de legalább közösen jótékonykodtak egy kicsit, Hillary Clinton ugyanis kiadta a leveleket, amiket házi kedvenceiknek küldtek a gyerekek, és a bevételből származó összeget National Park Foundationnek ajánlották fel.

Socks, vagyis Zokni, a Clinton házaspár macskája a Fehér Ház sajtószobájának pódiumán pózol 1993-ban (Photo via Smith Collection/Gado/Getty Images).

Socks, vagyis Zokni, a Clinton házaspár macskája a Fehér Ház sajtószobájának pódiumán pózol 1993-ban (Fotó: Smith Collection/Gado/Getty Images).

Legendás állatok

Az elmúlt kétszáz év során nemcsak kutyák és macskák szolgáltattak társaságot a Fehér Ház lakóinak és látogatóinak, de nehéz lenne felsorolni négylábút és kétlábút, főleg úgy, hogy egyes elnökök, például Theodore Roosevelt szinte Noéként gyűjtötték az állatokat. De íme azért néhány érdekesebb példa:

Andrew Jacksonnak, az USA hetedik elnökének volt egy papagája, aminek hasonlóan mocskos szája volt, mint gazdájának, és amikor a volt elnök elhunyt, a madár a temetésénél olyan zavart keltett, hogy el kellett távolítani.

A legenda szerint elődje, John Quincy Adams néhány hónapig aligátort tartott a Fehér Házban. A ritka háziállat, Gilbert du Motier de La Fayette ajándéka volt és állítólag egy fürdőszobában szállásolták el. Adams állítólag rendszeresen irányította ebbe a fürdőszobába a vendégeit, főleg azokat, akiket nem talált szimpatikusnak. Hogy ez mennyire felelt meg az valóságnak, azt hivatalosan nem erősítették meg.

Az első világháború idején, Woodrow Wilson elnöksége alatt 48 bárány legelt a Fehér Ház gyepén, gyapjújuk árverésével 53 823 dollárt gyűjtöttek a Vöröskereszt számára. Bár nem Wilsonék juhai voltak az egyetlen haszonállatok, amelyek a Fehér Ház gyepén legeltek a huszadik században; az előző elnök,

William Howard Taft például tejelő tehenet tartott,

hogy mindig legyen friss tej a háznál. És voltak olyan állatok is, amikkel főként a vadonban találkozni, lásd Herbert Hoover, a 31. elnök oposszumát, vagy elődjének, Calvin Coolidge-nak a Rebecca nevű mosómedvéjét, amit pórázon sétáltattak, illetve Smokey-t, a hiúzt, de nem szabad megfeledkezni Josiah-ról, a borzról sem, amit Theodore Roosevelt egy 1903-as útján szerezett, és amit hazatérve fiának, Archie-nak ajándékozott.

Megnézem
Összes kép (5)

 

Állatok, amiknek a nevét az egész világ ismeri:

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top