Otthon
Szponzorált tartalom

Így spórolhatsz a rezsin – praktikák egy „zöldebb” otthonhoz

Szeretnél egy „zöldebb” otthonban élni? Mutatjuk, mit tehetsz, hogy energiatakarékos legyen a lakásod, sőt akár a nullára kihozd a fűtésszámlád.

Számtalan módon kíméljük a környezetünket, és sokat tehet mindenki a maga portája előtt sepregetve azért, hogy lehetőleg egy minél tisztább és élhetőbb világot hagyjunk hátra magunk után. Az egyik ilyen dolog, hogy az otthonunkat igyekszünk energiatakarékossá tenni. Összegyűjtöttük ennek leghatékonyabb fortélyait, amikkel nem csupán az ökológiai lábnyomod csökkentheted, de pénzt is spórolhatsz a családi kasszának.

Nagyobb beruházások – ezek meg fognak térülni

Mindenek előtt szigetelj!

Ha takarékoskodni akarsz a fűtéssel – márpedig ez a második legjelentősebb rezsitétel a háztartásban az élelmiszerek után, éppen ezért sok pénz fogható meg rajta – akkor a leghatékonyabb, amit tehetsz, hogy jó szigeteléssel bugyolálod be az otthonod. Ez nem lesz olcsó dolog, de garantáltan a legjobb befektetés, ha az energiatakarékosságról van szó. Szándékosan használjuk a befektetés szót, hiszen a szigetelésre fordított pénz két vonalon is megtérül és kamatozni fog: egyrészt csökkenti a fűtésszámlád, másrészt növeli az otthonod forgalmi értékét. A profik számításai szerint egy hatékony hőszigeteléssel a fűtési-hűtési energiaszükséglet 60 százaléka megtakarítható, vagyis több mint a felével lesz kevesebb a számlád.

A jó szigetelés az alfája és omegája az energiatakarékos háznak (fotó: profimedia.hu)

A jó szigetelés az alfája és omegája az energiatakarékos háznak (fotó: profimedia.hu)

A legtöbb embernek ez persze nagyon vonzó ajánlat, de széttárják a karjukat és azt mondják, sajnos nincs rá keret, hogy beruházzanak a szigetelésbe. Ez azonban nem igazán jó kifogás, hiszen egyrészt rendszeresen jelennek meg pályázatok, amik ingyen pénzt vagy részletekben visszatéríthető, hosszú távú és kamatmentes kölcsönt kínálnak, másrészt hitelből is megoldható ez a munka. A törlesztő részlet pedig fizethető a hőszigeteléssel megspórolt fűtéspénzből, így nem lesznek extra kiadásaid az eredeti állapothoz képest. Miután pedig a kölcsön lejárt, látványosan kevesebb lesz a rezsiszámlád.

Zárjon jól az ajtó és az ablak!

Az otthon melege a szigeteletlen falakon és a rosszul záró ablakokon keresztül illan el, és nyáron a hőség itt kúszik be az otthonodba. Ezért a szigetelés mellett a nyílászárók cseréjét vagy korszerűsítését is érdemes elvégezni, ha igazán energiatakarékos, és ezért olcsó fenntartású lakásban szeretnél élni. A nyílászárók korszerűsítése a szigeteléshez hasonlóan megtérülő befektetés, amire érdemes áldozni, és ha élsz a pályázatok és kedvező hitelek lehetőségével, akkor nem jelent extra terhet a családi kasszának.

Állj át jobb fűtésre

Egy elavult fűtési rendszer rengeteg kellemetlenség forrása lehet, és a családi kasszának sem a barátja. Ennek ellenére Magyarországon még mindig tömegek használnak pazarló fűtőberendezést, igaz, jól láthatóan mutatkozik már az a trend is, hogy új lakás építésekor tudatosabban keressük a hatékony és takarékos technológiákat, és egyre fontosabb szempont a környezetkímélő üzemmód is. Ám nem csak egy új otthon kialakításakor lehet és érdemes modern fűtési megoldásokban gondolkodni, hiszen egy régi lakásba is telepíthetők új berendezések. A kérdés már csak az, hogy a széles kínálatból és a változatos technológiai lehetőségek közül melyik válhat be legjobban a te otthonodban?

Egy igazán környezetkímélő megoldás: hőszivattyúval és napelemmel kombinált fűtési rendszer az Immergas kínálatából (fotó: Immergas)

Egy igazán környezetkímélő megoldás: hőszivattyúval és napelemmel kombinált fűtési rendszer az Immergas kínálatából (fotó: Immergas)

Ha minden faktort figyelembe veszünk – bele értve a környezet védelmét, a takarékosságot, a komfortot, az energia szolgáltatóktól való minél nagyobb függetlenséget is –, akkor jelenleg a legmeggyőzőbb kombináció a szakemberek szerint a napelemmel kombinált hőszivattyú, amely padló- vagy falfűtést „hajt meg”. Ebből az egyre divatosabb berendezésből ma már számos típusú, méretű és teljesítményű hozzáférhető – elég, ha csak egy pillantást vetsz erre a bőséges kínálatra  az Immergas honlapján, hogy lásd, tényleg mindenféle igény kielégíthető velük a házi felhasználástól az ipari célokig.

De nem csak padlófűtéshez lehet kapcsolni egy hőszivattyút – ami tulajdonképpen nem más, mint egy jókora központi klímaberendezés, amely hűteni és fűteni is képes a vizet –, hanem radiátorhoz is, tehát egy hagyományos széntüzeléses kazán vagy gázkazán is kiváltható vele, amennyiben az épület hőigénye ezt lehetővé teszi. Magyarul nem kell feltétlenül felbontanod a padlót ahhoz, hogy hőszivattyús fűtésre állhass át.

Bár távolról sem ez a legolcsóbb megoldás, de mégsem elérhetetlen, hiszen akárcsak az ablakok és a hőszigetelés esetében, itt is finanszírozhatók a kiadások pályázatokból illetve hitelből, a visszafizetésre fordított havi törlesztés pedig abból a megtakarításból, amit az új fűtőrendszer hoz a rezsin.

Hőszivattyú napsugár meghajtással

Önmagában már egy korszerű hőszivattyú is sok energiát megspórol neked, de a felhőtlen mámort, az ingyenes fűtést napelem-hőszivattyú kombó hozhatja majd el neked. (Gyorsan ki is javítjuk magunkat itt: teljesen ingyen csak a Nap fűt, a kazánokat, bojlereket, hőszivattyúkat és minden más fűtő- és hűtő berendezést időről időre szervizelni és karbantartani kell, tehát még akkor is lesz némi kiadásod velük kapcsolatban, ha az általuk előállított kellemes hőmérséklet nem kerül pénzbe.)

De miért kell a 0 forintos fűtésszámlához napelem? Azért, mert a hőszivattyú árammal működik, miközben elvégzi azt a feladatát, hogy a lakáson kívüli levegőből kivonja a hőt, és azt a padlóban, falban vagy épp radiátorban keringő víz felmelegítésre fordítsa. Ezt az áramot kell havonta fizetnünk, ám ha azt megtermeli egy házi napelem-erőmű a tetőnkön, akkor nincs fűtésszámla többé. Pont.

Filléres praktikák – javíts a hőérzeteden

A fentiek voltak azok az energiatakarékosságot célzó komolyabb beruházások, amiknél nagy levegőt kell venni, mielőtt belevágsz, és az sem árt, ha párszor át is számolod az egész projektet. Cserébe viszont nagyon látványos költségmegtakarítást érhetsz el – évente sokszázezres tételre gondolunk itt. Vannak azonban sokkal egyszerűbb, spontán megvalósítható és olcsóbb módjai annak, hogy a fűtésen spórolj. Ezek viszont kisebb megtakarítást hoznak, de a sok kicsi sokra megy, ugye?

semmi sem kerül, hogy a hőérzeted melegebb fényekkel és színekkel javítsd (fotó: profimedia.hu)

semmi sem kerül, hogy a hőérzeted melegebb fényekkel és színekkel javítsd (fotó: profimedia.hu)

A leghatékonyabb instant energiatakarékossági manőver mind körül az, ha lejjebb tekered a termosztátot. Már egyetlen fok különbség is sokat számít – egészen pontosan 6 százalékot (!) tudsz spórolni azzal, ha például 22 fok helyett 21-re állítod be a hőmérsékletet, ha pedig beéred 20 fokkal is, akkor tízezres nagyságrendű megtakarítást érsz el a fűtési szezonban. Most persze mondhatod, hogy nem vagy hajlandó húsz fokban dideregni, ám mi erre azt feleljük, hogy ne a radiátort csavard fel, ha melegedni akarsz, hanem inkább a hőérzeteden javíts. Az ugyanis nullához közeli forintba kerül. Meg is mutatjuk, hogyan kell ezt csinálni:

Növeld a páratartalmat – Emeld a lakás levegőjének páratartalmát 55-60 százalék közé. A fűtési szezonban a legtöbb lakás páratartalma 30 százalékra is leeshet, ami már kifejezetten száraz és egészségtelen levegőt jelent. Ha ilyen helyen hosszabb időt töltesz, az kiszáradt bőrhöz, megrepedező ajkakhoz, könnyen vérző, kiszáradt orr nyálkahártyához és égő/viszkető szemekhez vezet. Ezen felül csökken az oxigén felvétele a véráramban, illetve fokozódik a meghűléses megbetegedések veszélye. Gyakori tünet még a fejfájás, az ingerlékenység és a rossz alvás is.

De nem csak egészségügyi okokból érdemes feljebb tornázni a páratartalmat, hanem azért is, mert ha 30 százalékkal növeled, azzal pont egy fokot javítasz a hőérzeteden. Vagyis például a 21 fokot 22-nek érzékeled majd. Ugyanakkor ügyelj rá, hogy túlzásba se ess, ugyanis 60 százalékos páratartalom felett már egészségtelen lesz a lakás levegője, mert elszaporodnak benne a penészgombák és házipor atkák, ezek pedig fokozzák az allergia kialakulásának valószínűségét. Ilyen esetekben páramentesítővel, szellőztetéssl kell csökkenteni a levegő nedvességtartalmát. Az alacsony páratartalmat növényekkel vagy párologtatóval tudod emelni, de a legegyszerűbb az, ha meleg vízet permetezel szét a levegőben, vagy a tűzhelyen egy lábosban vizet forralsz.

Meleg színekkel vedd körül magad – a hőérzetet tudat alatt javítják a meleg színek. Bár elegáns és divatos manapság a letisztult, világos árnyalatokkal dolgozó lakberendezés, mégis a pénztárcádnak és a hangulatodnak jobbat tesz, ha a lakás kárpitjai, bútorhuzatai, párnái és falai a nyarat és a meleget idézve vidám sárgás-narancsos-pirosas színeket öltenek.

Puha kárpitok és falvédők – nem csak a kárpitok színe, hanem az anyaga és mintája is hatással van a hőérzetre. A bolyhos, puha, vastag anyagok növelik a melegség érzetét, mint ahogyan a virágos, szabálytalan mintázat is – szemben például az elegáns, de rideg, egyenes vonalakból álló geometriai ábrákkal.

Lágy fények és gyertyák – cseréld le a fehér neoncsöveket és izzókat sárgásabb fényűre, és helyezz el a lakás különböző pontjain meleg fényű ledsorokat. A legbensőségesebb, legmelegebb hatást pedig egy-két szál gyertya gyújtásával érheted el.

Szüntesd meg a huzatot – a huzat nagyon lerontja a hőérzetet, és a csendben áramló levegő miatt még akkor is vacogunk, ha extrém magas, 25-26 fokos a lakás hőmérséklete. Ellenőrizd az ablakokat és minden olyan rést, ahol kiszökhet a levegő, és szüntesd meg ezeken a helyeken a huzatot. Például vastag függönnyel, az ablaktáblák közé tett huzatgátló párnával, vagy éppen falvédővel azokon a falakon, amelyek hidegebbet sugároznak a többihez képest.

Húzzál fel vastag zoknit – fogadd meg anyukád tanácsát, és télen öltözködj melegebben otthon is. Jó pár fokkal visszaveheted a fűtést, ha vastag zoknit húzol, hiszen alulról kezd fázni az ember, ám ha a lábad kellemes melegben van, a tested jobban viseli a hideget is. Ha még így is fázol, vegyél fel egy pulcsit.

Egy kis odafigyeléssel tízezreket spórolhatsz a fűtésen (fotó: profimedia.hu)

Egy kis odafigyeléssel tízezreket spórolhatsz a fűtésen (fotó: profimedia.hu)

Alvás 18 fokban

Felesleges éjszaka is tartani a 21-22 fokos hőmérsékletet, hiszen az alváshoz ennél kevesebb is elég – sőt kifejezetten ajánlott! Az orvosok és alvásszakértők szerint az ideális alváshoz 17-18 fokos levegőhőmérséklet kell, ennél melegebb pedig már rontja a pihenést. Ez persze a felnőttekre érvényes, a kisgyerekeknek ennél 4-5 fokkal melegebbre van szükségük.

Szellőztess gyorsan és intenzíven

Szellőztetni kell, de nem mindegy hogyan. A fűtés és a lakás melegének megtartása szempontjából a leghatékonyabb módszer az, ha szélesre társz minden ajtót és ablakot, és maximum 3 perc alatt teljesen „átöblíted” a lakás levegőjét. Így a falak nem hűlnek ki, és az újbóli felfűtésükre nem kell extra energiát pazarolni.

Kíméld az energiáid

A fenti fortélyokkal tudsz a legtöbb pénzt megtakarítani, de ezeken túl persze még számtalan módon spórolhatsz az energiával. Például úgy, ha fedőt raksz az edényekre főzéskor, ha nem mosol féltöltéssel és alacsonyabb hőfokra állítod a mosógépet, ha keveset nyitogatod a hűtőszekrény ajtót és rendesen be is csukod, ha kiadós fürdés helyett inkább gyorsan letusolsz és szappanozás közben elzárod a vizet, ha nem a radiátoron szárítod a mosott ruhákat, és ha visszaveszed a fűtést, amikor elmész otthonról. Persze ezeket a regulákat képtelenség mindig betartani, de nem is az a fontos, hogy a nap minden percében hibátlan, takarékos üzemmódban élj, hanem az, hogy legalább törekedj arra, hogy azokból az erőforrásokból, amelyet a Földanya adott, ne használj el többet, mint amennyire feltétlenül szükséged van. Ez a törekvés hasznodra lesz neked és a jövő generációinak egyaránt.

 

Szponzorált tartalom

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top