Életmód

Visszatér a dédi kézi mosógépe

A hordozható mosógép garantáltan környezetbarát, ideális, ha csak pár ruhát akarunk kimosni.

A környezetvédelem napjainkban egyre fontosabb, így nem csoda, ha a környezetbarát, fenntartható használati tárgyak épp aranykorukat élik. Érdekes jelenség, hogy sok hasonló esetben visszaköszönnek olyan tárgyak, amelyek nagyszüleink, dédszüleink idejében megszokottnak számítottak. Aki például vallásosan cipeli magával a vizespalackját, ruházzon be egy máztalan korsóra, és meglepődve fogja tapasztalni, hogy a több száz, vagy akár több ezer éves technológia ma is remekül működik: a máztalan agyagon ugyanis a víz képes lassan átszivárogni, annak felületéről elpárologva pedig folyamatosan hűti a benne lévő folyadékot.

Hasonlóképpen régi technológia éledt újra a gentlewasher hordozható mosógépben. A kézzel hajtott, kurblis mosógépeket még a XX. században is sok helyen használták, ennek modern változatát készítette el egy élelmes holland feltaláló.

A gentlewasher segítségével öt perc alatt ki lehet mosni egy viselet ruhát, mindezt áram nélkül és kevesebb víz felhasználásával, mint egy modern mosógépben. Az eszközt kifejezetten azoknak szánják, akik nem akarnak nagymosást tartani, csak épp a holnapi ruházatukat hoznák hordható állapotba.

A kézi erővel működtetett mosógép ennyi idő alatt például 12 póló vagy 8 ruha kimosására is alkalmas, ehhez pedig bő 18 liter vizet használ fel. Ehhez képest egy mai modern mosógép 40-80 liter közti mennyiséget használ egy adag ruha kimosásához, egy régebbi, kevésbé környezetkímélő darab azonban ennek a dupláját is könnyedén elhasználja.

A gentlewashert rá kell kötni a vízhálózatra, majd egy teáskanál mosószert adagolni bele és már kezdhetjük is tekerni a kurblit. A mosási ciklus két percig tart, ezt egy szintén két perces öblítési fázis követi és már akaszthatjuk is a tiszta ruhát a szárítóra. A kurbli ergonomikus kialakítása gondoskodik róla, hogy a felhasználó ne fáradjon bele túlságosan a mosásba.

A gentlewasher kurblis mosógép a modern technológiát keresztezi a régi idők módszerével

A gentlewasher kézzel hajtott mosógép környezetbarát lehetőséget kínál a ruháink tisztításához (Fotó: gentlewasher)

A mosógép tervezője még arra is gondolt, hogy a ruhák élettartamát meghosszabbítsa. A forgó dobot ugyanis úgy alakította ki, hogy a különleges, méhsejt-alakú lyukaknak köszönhetően a ruhák sosem érnek hozzá a dob falához, így tovább megőrzik a minőségüket.

Az eszközt fejlesztő holland cég első sorban utazáshoz – például lakóautós nyaraláshoz – ajánlja a termékét, de a kis városi lakásokban élők és a környezet védelmére ügyelők számára is ideális választás lehet.

Egyetlen baja az ára, a gentlewashert ugyanis jelenleg 269 dollárért, azaz szűk 80 ezer forintért lehet megvásárolni, ennyiből már kijön egy takarékos kisebb automata mosógép is. Igaz, az nem annyira energiatakarékos, de nem nekünk kell tekerni kézzel.

További cikkeink zöld technológiákról:

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top