Otthon
Szponzorált tartalom

Környezettudatos élet – néhány tanács elektromos autózáshoz

Néhány éve még szenzációnak számított, ha egy hotel vagy benzinkút parkolójába villanyautós töltőt telepítettek, és megfordultak az utcán a járókelők, ha egy csendesen suhanó, zöld rendszámos autó haladt el mellettük. Ma már neked is lehet ilyen kocsid, sőt saját töltőállomásod is. Megmutatjuk, hogy kell telepíteni és biztonságosan használni ez utóbbit.

Bizony nem könnyű a globális trendnek megfelelve a lehető legkisebb „ökológiai lábon” megállnia egy városi embernek, de azért vannak lehetőségek és technológiai vívmányok, amelyek elfogadható kompromisszumot kínálnak a környezetvédelem és a civilizált, kényelmes életmód között feszülő ellentmondás feloldására.

Az elektromos autózás egészen új élményt és életmódod jelent majd neked

Az elektromos autózás egészen új élményt és életmódod jelent majd neked

Zöldebb az elektromos autó

Az elektromos autózás például ma már elérhető alternatíva a belső égésű, ártalmas gázokat kibocsátó járművekkel szemben. Persze távolról sem állítjuk, hogy ez a tökéletes „zöld” megoldás (ha ezt keresed, akkor legjobb, ha gyalog jársz), mint ahogy azt sem, hogy olcsó. De legalább kisebb környezetkárosító hatással jár, és ha eljutottál oda anyagilag, hogy új autót vásárolj, akkor ma már egy elektromos kocsit is megvehetsz, hiszen vannak típusok, amiknek az ára nem különbözik a hagyományos autókétól, különösen akkor, ha az elérhető támogatásokat is igénybe veszed.

Megváltoztatja az életed

Tegyük fel, hogy meghoztad a döntést, és átnyergelsz a jó öreg, füstös dízelről egy elektromos kocsira. Sok minden meg fog változni ettől kezdve: egyrészt tiszta lelkiismerettel nyomhatod tövig a pedált és mégsem kormolod tele az utcát, másrészt hó végén boldogabb leszel, mert a „tankolási” költségeid látványosan csökkennek. Harmadrészt időt nyersz, mert nem kell többé sorba állnod a benzinkúton, hiszen otthon töltöd fel esténként az autód. Egyszóval csupa jó dolgot hoz egy ilyen masina az életedbe. Ugyanakkor… bele kell tanulnod az új technológiába is, és az elején kissé frusztráló is lehet, hogy tele vagy megválaszolatlan kérdésekkel. Az egyik ilyen például az, hogy milyen eszközök kellenek a töltéshez és hogyan kell őket használni? Elég, ha csak simán bedugom otthon a töltőkábelt a 230-ba, vagy kell vennem spéci töltőt? Erre rögtön válaszolhatunk: sokkal jobb, ha speciálisan erre a célra kialakított töltőt és dugó aljzatokat, rendszert használsz.

Van otthon elég áramod?

Azért jobb, ha nem közvetlen a háztartási konnektorba dugod a töltőt, mert ez hétköznapi használatra készült, az otthoni gépek – hűtő, bojler, villanytűzhely, mosógép stb. – kiszolgálására. Egyáltalán nem biztos tehát, hogy régi belsővezeték-hálózat biztonsággal üzemel majd egy autós töltővel is, sőt kifejezetten esélyes, hogy a hosszabb igénybevétel esetén a vezetékek túlmelegednek. Ez pedig tűzveszélyes. A leghelyesebb eljárás, ha villamossági szakembert hívsz, aki megvizsgálja az ingatlan elektromos rendszerét és azt, hogy elegendő-e a meglévő hálózati teljesítmény egy töltő működtetéséhez, vagy sem. Lehet, hogy hálózati bővítésre lesz szükség, amiben az áramszolgáltató tud majd segíteni. Ha családi házban laksz, akkor ez nem lesz túl bonyolult dolog – természetesen pénzbe fog kerülni -, ám ha társasházban szeretnél az autós töltő miatt hálózatbővítést kérni, akkor a teljes lakóközösség együttes döntése szükséges egy ilyen átalakításhoz. Ezzel mindenképp számolj előre!

Viszlát koszos, olajos benzinkutak!

Viszlát koszos, olajos benzinkutak!

Milyen az ideális töltő?

A hálózatbővítés kérdésével együtt szinte rögtön felmerül az a kérdés is, milyen töltőt érdemes vásárolnod? Ez attól függ, hogyan használod az autót. Másmilyen töltő kell, ha mindig van rá napi 8-10 órád, hogy újratöltsd a kocsid, és más, ha nagyobb tempóban pörögsz, és naponta 2-3 óra alatt szeretnéd letudni a töltést. Ha szeretnél még egy kis divatos kényelmi szolgáltatást is – például hogy a telefonodról követhesd, hogy áll az autó töltése, és akár megszakíthasd vagy elindíthasd a töltést –, arra szintén megvannak az erre a célra alkalmas készülékek, mint ahogyan a kültérre és beltérre szabott változatok is. Ezen felül azt is vizsgálni kell, hogy a kiválasztott autó milyen teljesítményt tud felvenni. Típustól, évjárattól függ, hogy melyik mennyi teljesítményt tud felvenni. Az első dolog tehát, hogy megválaszold, hol, hogyan és milyen járművet szeretnél tölteni. Ha magadban már tisztába tetted ezt, akkor érdemes felkeresni egy olyan gyártót, amely a töltőkészülékek minden szegmensében tud kínálni neked megoldást. Ha például végignézed a Legrand Green’UP kínálatát, akkor láthatod, hogy a legegyszerűbb, járműtöltésre felkészített műanyag aljzatoktól kezdve a legprofibb prémium berendezésekig mindenféle készülékük van, vagyis biztos, hogy megtalálják majd a számodra ideális megoldást.

Nem ráz meg, ha betartod a szabályokat

A harmadik aggasztó kérdése a friss elektromos autó tulajdonosnak általában az, hogy nem fogja-e töltés közben megrázni az áram? Elég biztonságos egy ilyen rendszer? Nos, ahol áram folyik, az mindig veszélyes üzem, ezt mindenképp tartsd szem előtt. De azt se felejtsd, hogy ha a szabályokat betartod, akkor teljes biztonsággal használhatod a kábeleket és töltőket. Mik is ezek a töltési szabályok? Az első az, amiről már beszéltünk: legyen megfelelő az ingatlan villamos hálózata és külön a töltőt ellátó rendszer is a töltő működtetéséhez. A második: tartsd távol a vizet a kábelektől és csatlakozóktól. A harmadik: ne használj sérült kábelt, se otthon barkácsolt, átalakított kábeleket, csatlakozókat sem. A biztonságos használatra egyébként a legfőbb garancia az, ha a teljes töltőrendszer minden eleme ugyanazon gyártó terméke, és egy kiforrott rendszerré összegyúrva üzemel. Lehet, hogy „olcsósíthatsz” azzal, ha minden darabot máshonnan szerzel be, de a legmegnyugtatóbb az lesz, ha komplett rendszert vásárolsz – még ha ez egy kicsit többe is kerül. A garancia szempontjából is ez a legokosabb megoldás.

 

Ez is érdekelhet Megnézem
Szponzorált tartalom

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top