Szabadidő

Beülnél egy idegen autójába, csak hogy védd a környezetet?

Zöld linkek a környezetvédelem, a fenntartható fejlődés és az energiatakarékosság jegyében heti webajánlónkban.

1. Milyen gyakran eszel húst? Mennyit utazol egyedül autóval? Ilyen és hasonló, az életstílusunkra és a lakáskörülményeinkre vonatkozó kérdések megválaszolásával gyorsan kiszámolhatjuk egy internetes teszt segítségével az ökológiai lábnyomunkat.

Ökológiai lábnyom számítás
Ökológiai lábnyom számítása

Az ökológiai lábnyom kifejezés arra utal, hogy mennyire terheljük meg életvitelünkkel környezetünket. Míg a Föld minden lakójára átlagosan 1,8 hektár terület jut, az átlagos nyugati lábnyom mérete 3,75–4,25 hektár. A teszt magyarul itt, angolul itt érhető el.
Infó: www.glia.hu/okolabnyom »
Infó: www.myfootprint.org »

2. Mi legyen a bakelitlemezzel az MP3 korában? Mihez kezdjünk a forgalomból kivont kétforintossal? Sokunknál mehetnek a szemétbe, a Meska találékony kreatívjai azonban újrafelhasználják, például ékszernek.

Meska
Meska – gyűrű 10 fillérből
Meska
Meska – bakelitlemezből készült kerékpár

Az újrafelhasznált anyagokból készült egyedi kézművestermékekre keress rá az alkalmazott technikák között a Meska.hu-n, vagy kattints ide! »

3. Ház kémény nélkül? Míg régen ez a „menyasszony vőlegény nélkül” kategória volt, ma közismerten az ún. aktív/passzív házak jellemzője. Egy ilyen ház felépítésének történetét meséli el Fészekrakók című filmjében Mihályi György producer. A Fészekrakók.hu oldalon megtekinthetünk néhány részletet a filmből, valamint sok érdekességet olvashatunk az építkezésről és a ház adatairól.

Fotó: feszekrakok.hu
Fotó: Fészekrakók.hu

4. Sokunknak bonyolultabb lenne az élete, ha a tokiói konferenciára vonattal kellene utaznia, és kevésbé élvezetes, ha csak kölesen és salátán kellene tengődnie a szén-dioxid-kibocsátás csökkentésének érdekében. Betartható vállalás azonban minden kevésbé hardcore környezetvédő számára is egy olyan szoftver telepítése, amely 10–35%-kal csökkenti a számítógép energiafelhasználását.

Grano.la
Grano.la
Grano.la
Grano.la

 

Egy felhasználóra nézve ez annyival kevesebb CO2, mintha ültetnénk egy fát. Ezt állítja legalábbis a Granola ingyenesen letölthető alkalmazás fejlesztője.
Infó: www.grano.la »

5. Az elektroautókra és a nyugat-európai városokban már elterjedt carsharingre még várnunk kell, Oszkárunk azonban már nekünk is van. Ha van még hely az autónkban egy útitársnak, vagy ha nem tudunk igazodni a buszok és vonatok járatindulásaihoz, érdemes felkeresni a jól áttekinthető magyar telekocsirendszer oldalát.

Oszkár
Oszkár – telekocsi, ami működik

Az Oszkár az „online személyfuvar-közvetítő rendszer” rövidítése, és két műszaki egyetemi hallgató hozta létre. Az oldalon minden autós és utas saját profillal rendelkezik, így könnyen leellenőrizhetjük, hogyan milyen tapasztalatokat szereztek mások például arról a személyről, akinek az autójába beszállunk.
Infó: www.oszkar.com »

6. „Úgy gesztikulál, mint egy ötvenes évekbeli baptista prédikátor” – írta egyszer egy újságíró az amerikai környezetvédő, Annie Leonard filmes szerepléséről, hozzátéve, hogy a hölgy egyúttal igencsak magával ragadó. Leonard leginkább húszperces animációs dokumentumfilmjéről, a The Story of Stuffról híres, amelyet eddig már több mint hétmillióan tekintettek meg.

The Story of Stuff
The Story of Stuff

A The Story of Stuff polemikusan, de elgondolkodtatóan és lendületesen vezet be az anyagi javak életciklusának és a szemét problémájának kérdésébe. Az angol nyelvű film többek között francia, német és spanyol felirattal is megtekinthető.
Infó: www.storyofstuff.com »

WebpercesA hulladék utóélete: designcuccok reciklált szemétből
A környezettudatos gondolkodás nemcsak fontos, hanem divat is. Leleményes designerek hulladékból és újrahasznosított anyagokból kreálnak elképesztő, ám praktikus tárgyakat. Nem beszélünk „zöldséget”, nézd csak meg! »

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top