nlc.hu
Otthon

Beltéri fűszerkert télen

Így lehet neked is fűszerkerted a lakásban

Szeretnél beltéri fűszerkertet, de nem tudod, hogyan vágj bele a kialakításába? Itt van minden tudnivaló!

Az őszi-téli hónapokban sem kell lemondanod a friss fűszerekről, hiszen számos olyan fűszernövény létezik, mely egy beltéri fűszerkertben is kiválóan megél. Elmondjuk, hogyan hozhatod létre a sajátodat…

Mit és honnan?

A 10 legnépszerűbb fűszernövény, mely beltéren is megterem:

  • bazsalikom
  • metélőhagyma
  • koriander
  • kapor
  • menta
  • oregánó
  • petrezselyem
  • rozmaring
  • zsálya
  • kakukkfű

Az élelmiszerboltokban kapható fűszernövények többségét csupán „egyszeri használatra” termesztik, így ezek az esetek többségében még körültekintő gondozás mellett sem maradnak életben hosszabb távon. Ha olyan fűszernövényt szeretnél, melyet hónapokig nevelgethetsz és többször is szüretelhetsz róla, inkább kertészetből szerezd be!

Így néz ki az ideális beltéri fűszerkert

Így néz ki az ideális beltéri fűszerkert (Illusztráció: Getty Images)

Elhelyezés

A fűszerkert kialakításakor első lépésben azt a helyet kell kiválasztanod, ahová kerülnek majd a cserepek. Itt a fő szempont az, hogy minél több fény érje a fűszernövényeket. A legideálisabb erre egy világos, lehetőleg déli fekvésű ablakpárkány, ahol naponta legalább 6-8 órán át éri őket a fény.

Hőmérséklet

A fűszernövények többsége 18-22 fok közötti hőmérsékleten érzi magát a legjobban. Ha közvetlenül az ablak elé teszed őket, figyelj arra, hogy az jól szigetelt legyen, ne húzzon be rajta a kinti hideg. Lényeges az is, hogy a növények levelei lehetőség szerint ne érjenek az ablaküveghez.

Cserepek

A fűszernövényeknek az a legjobb, ha tövenként külön-külön cserepekbe kerülnek. Mivel a pangó vizet nem viselik el, ezért fontos az is, hogy az edény alján megfelelő módon tudjon távozni a felesleges víz. Nem mindegy a cserép anyaga sem: ha a helyiség  levegője szárazabb, a kerámiacserép az ideális választás, viszont ha párásabb, akkor az agyagcserép. A műanyag cserepek kerülendők. A cserép mérete legyen arányos a növényével, tehát sem túl kicsi, sem pedig túl nagy.  Annál általában egy számmal nagyobb cserépre lesz szükséged, mint amiben megvásárolod a növényt.

Talaj

A fűszernövények a laza, jó vízáteresztő talajra van szükségük. Bár megteheted azt is, hogy egyszerű virágföldbe ülteted őket, a kertészetekben beszerezhetsz fűszernövényföldet is, melynek az összetétele sokkal ideálisabb a számukra.

Legyen beltréri fűszerkerted!

Lassan öntözd! (Illusztráció: Getty Images)

Öntözés

A különféle fűszernövények vízigénye eltérő. A legtöbbnek megfelel, ha a talaját nem hagyod kiszáradni, de nem is áztatod el. A menta, a petrezselyem, illetve a bazsalikom azonban gyakori öntözést igényel. Locsoláskor alkalmazd a lassú technikát, vagyis a vizet lassan, fokozatosan juttasd a növény földjébe, majd várj egy kicsit, míg a nedvesség lejut a gyökerekig. 15-20 perc elteltével aztán öntsd le az alátétben vagy kaspóban felgyűlt vizet!

Tápoldatozás

A beltéren nevelt fűszernövények kéthetente igényelnek tápoldatozást. A legmegfelelőbb számukra a magas nitrogéntartalmú tápoldat, ez ugyanis ösztönzi a levelek növekedését, és így gyakrabban szüretelhetsz majd a fűszerkertedből.

Hasznos házi praktikák

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top