nlc.hu
Otthon

Otthonfelújítási támogatás igénylésének feltételei

Vannak feltételei az otthonfelújítási támogatásnak

Mutatjuk, melyek azok.

Legalább egy év folyamatos tb-jogviszonnyal kell rendelkeznie, és köztartozásmentesnek kell lennie annak, aki igénybe szeretné venni az otthonfelújítási támogatást – írja a Magyar Narancs a családokért felelős tárca nélküli miniszter, Novák Katalin a Facebook-posztjára, illetve az MTI hírére hivatkozva.

Ezek az otthonfelújítás feltételei.

Fotó: Unsplash

Novák Katalin emlékeztetett: januártól a kormány a legalább egy gyermeket nevelő családok felújítási költségeinek felét, maximum hárommillió forintig visszatéríti. Elmondta, hogy 27 százalékról 5 százalékra csökken az új értékesítésű ingatlanok áfája. Azok, akik családi otthonteremtési kedvezménnyel (csok) vesznek új ingatlant, az 5 százalékos áfát is visszaigényelhetik, nem kell illetéket fizetniük azoknak, akik csokkal vásárolnak új vagy használt ingatlant, és tetőtér-beépítéséhez is igényelhető a csok akár teljes összege.

Az otthonfelújítási támogatást azok vehetik igénybe tehát, akik

  • legalább egy gyermeket nevelnek.
  • házasok, élettársak és egyszülős családok 
  • amennyiben elváltak, a gyermekfelügyeletet megosztó szülők megoszthatják egymás között a támogatást
  • folyamatos tb-jogviszonyuk van, vagyis az elmúlt évben legfeljebb 30 napra szakították meg (ez a jogviszony felsőoktatásból is származhat, illetve a járvány miatt az utolsó 3 hónapnál az álláskeresési járadékot is figyelembe veszik
  • január elseje után újítanak fel

A szülők a várandósság 12. hetétől az otthonukban nevelt gyermek 25 éves koráig vehetik igénybe a támogatást, ha viszont a gyermek fogyatékossággal él, a szülő gyermekek otthongondozási díjra jogosult utána, nem számít az életkor.

 A támogatás az anyagköltségre és a munkadíjra is igénybe vehető, utóbbihoz szerződést kell kötni, emellett pedig mind az anyagköltségről, mind a munkadíjról gyűjteni kell a számlákat, amelyeket a felújítás befejezését követő 60 napon belül kell eljuttatni a Magyar Államkincstárnak (MÁK).

Az igénylés teljes egésze elektronikusan intézhető. A számlák benyújtása után a MÁK-nak 30 napja van elbírálni a támogatást, ezt követően 5 napon belül kiutalják a támogatási összeget. A folyósítás után a kormányhivatal hat hónapig bármikor ellenőrizheti, hogy az igénylők a megítélt összeget valóban arra fordították, amire kapták.

A tájékoztatás szerint a támogatást minden család csak egyszer veheti igénybe, ha eladják a házat, lakást, nem kell visszafizetniük a támogatás összegét, de többször nem élhetnek a lehetőséggel. Az ingatlan új tulajdonosa igényelheti a támogatást, ha korábban még nem tette.

Tippek/trükkök lakásfelújításhoz:

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top