Otthon

Így lehet profin felszerelt a konyhád: ezeket szerezd be még az ünnepek előtt!

Szeretnéd, ha végre neked is profin felszerelt konyhád lenne? Vagy a barátaidat, családtagjaidat ajándékoznád meg egy-egy minőségi konyhai felszereléssel, de nem tudod, hol kezdd? Most elmondjuk, mitől lesz igazán profi egy konyha!

Az igazán profi konyhához csupán néhány alapfelszerelés szükséges, egy dolgon azonban nem érdemes spórolnod: a minőségen. Mutatjuk, mikre van szükség egy profi konyhához, amik karácsonyi ajándéknak is tökéletesek.

Must have alapkések

Nem létezik profi konyha minőségi kések nélkül. Vagyis ne a mennyiséget, hanem a minőséget tartsd szem előtt! Alapvetően 3 típusú késre van szükséged: kiskés, nagykés, és kenyérvágó kés.

A kiskéssel a zöldségeket hámozzuk, és az apróbb dolgok szeletelését végezzük, a nagykéssel, azaz a szakácskéssel pedig a húsokat készíthetjük elő.

Zöldségekhez való kés

Nem mindegy, hogy a puhább zöldségeket, gyümölcsöket milyen késsel szeleteled fel (Fotó: Fiskars)

Speciális kések

Az alapkéseken túl, ha szereted a halat, érdemes egy halfiléző kést is beszerezned: a hosszú, vékony pengéjű, hajlékony kések megfelelőek erre a célra. Persze, a filézőkés mellé egy halcsipeszt is újíts be, hogy a kisebb-nagyobb szálkákat könnyedén ki tudd szedni a halból.

Ha tovább szeretnéd finomhangolni a késkészletedet, és szereted a sajtot, érdemes beszerezned egy sajtkést is, amivel leheletvékony szeleteket szelhetsz a kedvenc sajtodból. De ha a barátaid, családtagok is gasztrofanatikusok, ajándékozz komplett késkészletet: nincs például olyan férfi, aki ne örülne egy steak késkészletnek, és hozzá való dizájnos késblokknak, na meg persze egy profi késélezőnek.

Késélező otthonra

Egy profi késélező nélkülözhetetlen egy igazán profi konyhában (Fotó: Fiskars)

Praktikus vágódeszka

Ideális esetben a húsokhoz, halakhoz és a zöldségekhez külön vágódeszka passzolna, de ha nem akarsz otthonra egy külön szekrényrészt fenntartani a vágódeszkáknak, válassz egyetlen vágódeszkát, aminek az előlapja cserélhető.

A cserélhető előlapos vágódeszka ötletes megoldás, hiszen nemcsak helyet spórolsz, hanem könnyen tisztán is tarthatod.

Okos vágódeszka

Egy cserélhető előlapos vágódeszka nemcsak helytakarékos, de higiénikus is (Fotó: Fiskars)

Profi wok

A húsok és zöldségek átpirítására szolgáló wok jó pár éve itthon is hódít, de nem mindegy, hogy milyen kialakításút használsz. Figyelj arra, hogy a wok alja legyen sima, így mindenféle főzőfelületen tudod majd használni a gáztól a villanytűzhelyig.

A wok kiválasztásánál arra is ügyelj, hogy kellőképpen nehéz legyen – ebből tudhatod, hogy megfelelően tartja majd a hőt.

Minőségi serpenyő

A wok mellé jó, ha van egy profi serpenyőd is. Kétségkívül a tapadásmentes felületű a legjobb döntés, de emellett fontos az is, hogy a nyele készüljön fémből, és bírja az akár 250 fokos hőmérsékletet is.

Így ugyanis a sütőbe is bátran beteheted, és nem kell megszakítanod a főzés folyamatát azzal, hogy az előfőzést követően jénai tálba pakolod a sütésre szánt ételt.

Tökéletes serpenyő a konyhában

A minőségi serpenyő könnyen felmelegszik, tartja a hőt, és a nyele is bírja a magas hőfokot (Fotó: Fiskars)

Rozsdamentes lábasok

Egy profi háztartás sem létezhet egy-két kisebb, közepes, valamint nagyobb lábas nélkül. Itt is figyelj a minőségre és az anyagra: a rozsdamentes acélból készülő lábasok extra tartósak, hosszú évekig hű társaid lehetnek a konyhában.

A fülek készülhetnek fémből, de bakelitből is – a bakelit nem forrósodik át, és akár sütőben is használhatod 150 fokig. Ne felejtkezz el a praktikus megoldásokról sem: válasz olyan lábast, aminek a fedőjén van vízkiöntő szelep, így adott esetben megspórolhatod a szűrést, és a forró gőztől sem kell tartanod.

Edény vízkiöntő szeleppel

A vízkiöntő szelep hatékony segítőd lehet a főzés során (Fotó: Fiskars)

Nélkülözhetetlen salátacentrifuga

Talán nem is gondolnád, de a salátacentrifugán is múlik, milyen lesz a saláta élvezeti értéke. A saláta sokkal ropogósabb lesz, és tovább eláll, ha mosást követően megszárítod a leveleket. Amikor ugyanis megmossuk a salátát, a levelek sok vizet zárnak a redőik közé, így sem a salátaöntet nem tapad meg rajtuk, sem a ropogósságukat, frissességüket nem tudják megőrizni. Ints búcsút a szottyadt, vizes salátáknak, és vesd be a salátacentrifugát!

Variációk habverőre

A hagyományos habverőt mindannyian ismerjük: ez az, ami a habok felverésére szolgál, ugyanis a krémbe sok levegőt juttat, ami által az könnyen felhabosodik. Egy sűrűbb tésztához azonban keményebb habverőre van szükséged, amivel könnyedén és egyszerűen elkeverheted a masszát.

Ha igazán profira veszed a formát, akkor szerezz be egy francia habverőt is, ami nagyon jól jön majd az olyan mártásokhoz, krémekhez, tésztákhoz (például palacsintatészta, főzött angol krém, habarás), amik lisztet is tartalmaznak, és csomósodásra hajlamosak.

Francia habverő

A francia habverő a krémes, csomómentes mártások eldolgozásához elengedhetetlen (Fotó: Fiskar)

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top