Morita Jukiko japán formatervező fiatalabb korában egy pékségben dolgozott és mindig elszomorodott, amikor a zárás után arra kötelezték, hogy dobja ki a megmaradt péksüteményeket – írja a Laughing Squid. Egyrészt zavarta a pazarlás, másrészt szépnek találta a jellegzetes színű és textúrájú zsömléket, kifliket és croissant-okat, ezért elhatározta, hogy valamire felhasználja a maradékot.
„Amikor a pékségben dolgoztam, teljesen elvarázsoltak a kenyérfélék – mondta Morita. – Van bennük valami meleg, gyengéd erő, már attól jobb kedvem lesz, ha csak ránézek. Szeretném ezt megosztani másokkal is.”
Így kezdődött a Pampshade története, amelyen keresztül a designer „elárvult” péksüteményekből készít rendkívül látványos lámpákat. Lehet croissant, zsömle vagy épp egy hosszú bagett, mindegyikből egészen egyedi világítótestek jönnek létre, amelyek valóban különleges, meleg fénnyel árasztják el a szobát, ráadásul remekül passzolnak egy konyhába vagy egy otthonos ebédlőbe.
Mielőtt bárki azon kezdene aggódni, hogy nem porladnak-e el idővel a különféle világító péksütik, Morita erre is gondolt. A finomságok ugyanis valójában teljesen üregesek, hiszen kell a hely az égőknek és a vezetékeknek. A tartósítást pedig egy különleges gyantával oldja meg, amellyel kívül-belül bevonja a péksütemények felületét. Ezután kapnak egy külön réteget, amely antibakteriális és gombaölő szereket is tartalmaz, hogy a szerves anyagok lehetőleg minél tovább elálljanak. Ez a kezelés gondoskodik róla, hogy a tulajdonos sokáig élvezhesse a „kenyérlámpák” jellegzetes, meleg fényét, igaz, ez azt is jelenti, hogy megenni egyiket sem lehet, bármennyire is ínycsiklandóan néznek ki.
A jó hír viszont, hogy Morita weboldaláról akár Magyarországra is rendelhetünk a péksütemény-lámpák közül. A kisebb darabok, croissant-ok és zsömlék 5-6000 japán jenbe, azaz körülbelül 18-20 ezer forintba kerülnek. A nagyobb darabokért, például egy világító bagettért pedig valamivel több mint 15 000 jent, azaz szűk 45 000 forintot kell fizetni.
Megéheztél? Íme pár finom péksüteményrecept:
- Este bekeverjük, reggel megsütjük – friss ciabatta reggelire, 5 perc munkával
- Most van idő erre is: gyönyörű fahéjas csiga házilag
- Morzsa sem marad majd belőle: mennyei diós-barackos kalács