nlc.hu
Otthon

Egy pékmester is megirigyelné ezeket a különleges lámpákat

Bele akarsz majd harapni ezekbe a lámpákba

Ehetőek, de ki akarná megenni, amikor elképesztően szépek és csodás hangulatot varázsolnak a lakásba.

Morita Jukiko japán formatervező fiatalabb korában egy pékségben dolgozott és mindig elszomorodott, amikor a zárás után arra kötelezték, hogy dobja ki a megmaradt péksüteményeket – írja a Laughing Squid. Egyrészt zavarta a pazarlás, másrészt szépnek találta a jellegzetes színű és textúrájú zsömléket, kifliket és croissant-okat, ezért elhatározta, hogy valamire felhasználja a maradékot. 

„Amikor a pékségben dolgoztam, teljesen elvarázsoltak a kenyérfélék – mondta Morita. – Van bennük valami meleg, gyengéd erő, már attól jobb kedvem lesz, ha csak ránézek. Szeretném ezt megosztani másokkal is.”

Így kezdődött a Pampshade  története, amelyen keresztül a designer „elárvult” péksüteményekből készít rendkívül látványos lámpákat. Lehet croissant, zsömle vagy épp egy hosszú bagett, mindegyikből egészen egyedi világítótestek jönnek létre, amelyek valóban különleges, meleg fénnyel árasztják el a szobát, ráadásul remekül passzolnak egy konyhába vagy egy otthonos ebédlőbe. 

Megmaradt péksüteményekből csinál lámpákat egy japán designer

Így nem vész kárba a kenyér és csodaszép lámpák jönnek létre (Fotó: Pampshade.com)

Mielőtt bárki azon kezdene aggódni, hogy nem porladnak-e el idővel a különféle világító péksütik, Morita erre is gondolt. A finomságok ugyanis valójában teljesen üregesek, hiszen kell a hely az égőknek és a vezetékeknek. A tartósítást pedig egy különleges gyantával oldja meg, amellyel kívül-belül bevonja a péksütemények felületét. Ezután kapnak egy külön réteget, amely antibakteriális és gombaölő szereket is tartalmaz, hogy a szerves anyagok lehetőleg minél tovább elálljanak. Ez a kezelés gondoskodik róla, hogy a tulajdonos sokáig élvezhesse a „kenyérlámpák” jellegzetes, meleg fényét, igaz, ez azt is jelenti, hogy megenni egyiket sem lehet, bármennyire is ínycsiklandóan néznek ki. 

A jó hír viszont, hogy Morita weboldaláról akár Magyarországra is rendelhetünk a péksütemény-lámpák közül. A kisebb darabok, croissant-ok és zsömlék 5-6000 japán jenbe, azaz körülbelül 18-20 ezer forintba kerülnek. A nagyobb darabokért, például egy világító bagettért pedig valamivel több mint 15 000 jent, azaz szűk 45 000 forintot kell fizetni.

Megéheztél? Íme pár finom péksüteményrecept:

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top