Otthon

Így válassz fűtési rendszert – ezeket ajánlja az Immergas

Hazánkban a legnagyobb arányban valamilyen gázos készülékkel – kazánnal vagy konvektorral – oldják meg a háztartások fűtését. Emellett a mai napig is sok otthonban található fatüzelésű kályha és kazán, de gyors ütemben terjednek az olyan megoldások is, mint az elektromos fűtés, illetve a megújuló energiákat felhasználó hőszivattyús rendszerek. A lehetőségek tehát szélesek, éppen ezért a lakásfelújítás vagy építkezés előtt állók számára általában komoly dilemmát okoz, hogy melyiket is alkalmazza. Az Immergas tanácsai ehhez nyújtanak kapaszkodót.

Mindenki, aki építkezik vagy felújítja az otthonát, a lehető legkisebb költséggel létesíthető és főleg üzemeltethető, biztonságos, takarékos és egyszerűen működő fűtési megoldást keres. Ezen kritériumok mellé már egyre gyakrabban jelentkezik a környezetkímélő üzemmód és a magas technológiai komfort – a távvezérelhetőség és az okosotthon rendszerbe illeszthetőség – igénye is. Az egyik legnagyobb magyarországi fűtéstechnikai vállalat, az Immergas segítségével áttekintettük, hogy a szakterületükhöz tartozó gázos és hőszivattyús rendszerek miként felelnek meg ezeknek az elvárásoknak, és melyek azok a szempontok, amik alapján egyik vagy másik mellett végül érdemes letenni a voksot.

Környezetkímélő üzemmód és a magas technológiai komfort - ezt nyújtják a modern, kondenzációs gázkazánok (fotó: immergas.hu)

Környezetkímélő üzemmód és a magas technológiai komfort – ezt nyújtják a modern, kondenzációs gázkazánok (Fotó: immergas.hu)

A jól bevált gázkazánok

Az európai fűtéstechnikai piac egyik meghatározó nagyvállalataként az olaszországi Immergas 2004 óta hazánkban is komoly szerepet tölt be a lakossági, közületi és ipari gázüzemű fűtőkészülékek tervezésében és gyártásában, így ha gázos fűtésről van szó, a vállalat tapasztalataira bátran hagyatkozhatunk.

Lakásfelújításkor komolyan megfontolandó alternatívát jelent a szobákat külön-külön melegítő konvektoros fűtés leváltása egy modern kondenzációs kazánnal működő központi fűtésre, mert komolyabb megtakarítás is elérhető a havi fogyasztásban. Ez számottevő tétel, ami azt is jelenti egyúttal, hogy a konvektoros fűtés lecserélésére fordított összeg belátható időn belül megtérül. A kondenzációs kazánok azonban nemcsak ilyen helyzetekben jöhetnek szóba, hanem gyakorlatilag bárhol, ahol elérhető a gázszolgáltatás. Mivel kiforrott, megbízható és takarékos fűtési megoldásról van szó, a mai napig szívesen választják ezeket a kazánokat az építtetők – bár újabban már igen gyakran nem radiátorokhoz, hanem a jóval kellemesebb hőérzetet és esztétikai élményt nyújtó padló-, fal- vagy éppen mennyezetfűtéshez kapcsolják.

 A kondenzációs kazánok gyakorlatilag bárhol felszerelhetők, ahol elérhető a gázszolgáltatás.(fotó: immergas.hu)

 A kondenzációs kazánok gyakorlatilag bárhol felszerelhetők, ahol elérhető a gázszolgáltatás (Fotó: immergas.hu)

A kondenzációs kazánok előnyei

  • a leghatékonyabb (takarékosabb) gázüzemű fűtőkészülék
  • jól szabályozható
  • biztonságos és kiforrott technológia
  • a fűtés és melegvíz-ellátás is megoldható vele
  • zárt égésterű, a helyiség levegőjétől független üzem (a kondenzációs kazánokból égéstermék nem távozhat a lakótérbe)
  • a jól karbantartott készülékek meghibásodásának esélye csekély
  • könnyű alkatrészt és szakembert találni, ha javításra van szükség

A helyiségenkénti, konvektoros fűtés hátrányai

  • csak a fűtést oldják meg, a használati melegvíz előállításáról külön eszközzel kell gondoskodni
  • kéményes konvektor esetében gondoskodni kell a megfelelő légellátásról
  • a törvény által előírt kötelező éves karbantartást egy helyett több készüléken kell elvégeztetni szakemberrel
  • nem kombinálható megújuló energiaforrással, például napelemmel

Ide érdemes telepíteni

Bármilyen lakásban, családi házban, irodában vagy üzlethelyiségben megállja a helyét, és megbízható, takarékos fűtési megoldásként fog szolgálni. Az egyetlen alapfeltétel az, hogy legyen gázellátás az adott helyen.

A jól bevált gázkazán sok százezer magyar családnak fűti hiba nélkül az otthonát (fotó: profimedia.hu)

A jól bevált gázkazán sok százezer magyar családnak fűti hiba nélkül az otthonát (Fotó: profimedia.hu)

Modern és megújuló energiát hasznosít – a hőszivattyú

1964-es alapítása óta az Immergas világszerte több mint 5 millió hagyományos és kondenzációs kazánt értékesített, az utóbbi évtizedben pedig belépett a hőszivattyúk, napkollektorok és napelemes készülékek világába is. Az ilyen, megújuló energiák felhasználásával működő rendszerek új irányvonalat képviselnek a fűtéstechnikában, és kifejezetten trendinek számít az alkalmazásuk például új építésű otthonokban. A környezetbarát működés, a távvezérelhetőség és a komfort mellett sokan azért kedvelik őket, mert a napelemmel kombinált hőszivattyús fűtéssel függetlenebbé válhatnak az energiaszolgáltatóktól. Egy jól átgondolt és megtervezett rendszerrel, valamint a megfelelő beruházással elérhető a működtetési költségek lenullázása is.

A hőszivattyúk előnyei

  • nagyon hatékony, sokkal több hőt ad le, mint a működtetéséhez felvett elektromos áram teljesítménye
  • környezetbarát, nincs károsanyag-kibocsátása
  • tisztán, gombnyomásra működtethető akár távolról is
  • rendszeresen jelennek meg a telepítésüket segítő állami támogatások
  • napelemmel és jó szigeteléssel kombinálva akár 0 forintos fűtésszámla is elérhető velük

Hátrányok

  • magasabb összegbe kerül a rendszer telepítése
  • a hűtési funkció csak páramentesítést is biztosító rendszerelemekkel működtethető (pl. fan-coil vagy központi szellőző berendezés)
  • a használati melegvíz előállítás a gázkészülékekhez képest lassabb, illetve nagyobb tároló alkalmazása szükséges

Ide érdemes telepíteni

Bármilyen lakáshoz, családi házhoz, irodához vagy üzlethelyiséghez önállóan is vagy a meglévő fűtési rendszert kiegészítve is telepíthető, valamint megfelelő rendszer esetén képes biztosítani azok nyári hűtését és igény szerint a használati melegvíz ellátását is.

 

 

Ez is érdekelhet Megnézem

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top