nlc.hu
Otthon

A Wichmann kocsma épületének műemléki védelme

Műemléki védettséget kapott, mégsem bontják le Wichmann kocsma egykori épületét

A Wichmann kocsmának is helyet adó Kazinczy utcai ház ideiglenes műemléki védelmet kapott.
A Wichmann kocsma épülete a Kazinczy utcában

Január elején röppent fel az aggasztó hír, hogy az egykori Wichmann kocsmának is helyet adó Kazinczy utcai ház helyén hamarosan egy ötemeletes szálloda építése kezdődhet Budapesten.

Akkor úgy tűnt, hogy a műemléki védettséget nem élvező ház eltűnése elkerülhetetlenné vált. Az Erzsébetvárosi Önkormányzat viszont január 22-én közölte, hogy

az épület ideiglenes műemléki védelmet kapott.

A régebben bordélyházként, a teozófusok (egy misztikus vallásfilozófiai rendszer hívei) otthonaként, valamint a magyar kártyaként hívott pakli szülőházaként is ismert épület megmentéséért városvédők és civil szervezetek léptek fel. Aztán Gulyás Gergely miniszterelnökséget vezető miniszter elrendelte a védettségi eljárást, ennek köszönhetően kapta meg az épület az ideiglenes műemléki védettséget.

A bontási és építési tilalom fenntartásával járó változás azonban még nem jelenti az ügy végét, a cél az állandó műemléki védettség.

A Wichmann kocsma az nlc-n:

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top