nlc.hu
Otthon

Az olaszok és a zárlat

Szegényebbek, dühösebbek és fáradtabbak az olaszok a koronavírus miatt

A koronavírus nem csak az egészséget teszi tönkre. Riasztó hírek Olaszországból.

Egy éve rendelték el az első zárlatot Olaszországban a koronavírus miatt. A járvány komoly károkat okozott az olaszok lelkében is, a felmérések szerint a lakosság szegényebbnek, dühösebbnek és fáradtabbnak érzi magát most, mint egy éve.

Velence Olaszország

Velence, Olaszország (Fotó: iStock)

A Coldiretti termelői szövetség adatai szerint az olaszok fogyasztása egy év alatt 130 milliárd euróval esett vissza. Ebből 36 milliárd euró kiesést a turisták távolmaradása okozott. Az országos fogyasztási szint az 1997-es évre tért vissza. A Coldiretti jelentésében „gazdasági katasztrófának” nevezte a 2020 márciusa és 2021 márciusa közötti időszakot: a szervezet számításai azt mutatják, hogy több mint négyszázötvenezer vállalkozást fenyeget csőd, ami két millió munkahelyet érint.
    
Az Istat statisztikai hivatal számai szerint a járványhelyzetben a hatvan milliós lakosság 9,4 százaléka süllyedt mélyszegénységbe, ami a több mint kétszerese a 2010-ben regisztráltnak. A lassan egy éve távoktatásra kényszerült diákok nyolc százaléka nem tudott részt venni a digitális tanulásban. Az olaszok kevesebb mint huszonkilenc százaléka látja csak úgy, hogy a következő öt évben jobbra fordulhat az élete.

Fáradtság és harag

Az Olaszországban korábban kiemelten magas, a nők között 85 év felett várható élettartam 82,3 évre esett vissza, vagyis a szakértők szerint évtizedek jóléti, társadalmi és egészségügyi intézkedéseinek eredményei semmisültek meg. Az egy év alatt több mint százezer életet követelő betegségben elhunytak életkor átlaga 82 év volt, akiknek többsége Észak-Olaszországban élt.
    
Más kutatások szerint az olaszok kezdeti félelmét és elkeseredését egy év alatt fáradtság és harag váltotta fel. A várakozások listáján az legelső helyen a vakcinázás áll: a tavaly még többnyire szkeptikus olaszoknak ma már 65 százaléka minél előbb be akarja magát oltatni.
    
A Covid-19 tavaly március 10-től számított első ötven napja „teljesen kifordította magából Olaszországot” – írta az Ansa hírügynökség az évfordulón közölt elemzésében.
    
Az olaszok úgy nyilatkoznak, soha nem fogják elfelejteni a hirtelen, estéről reggelre lezárt városokat, a teljesen üres utcákat és tereket, az utakat eltorlaszoló rendőri ellenőrzőpontokat, a balkonokon tartott közös koncerteket, az egészségügyi dolgozóknak szánt tapsot, a koporsókat szállító kamionsorokat, az élelmiszerboltok előtti sorban állást, ami az olaszok többségének életében most fordult elő először.

Üres olasz utcák

A visszaemlékezésekből nem maradt ki a tavaly húsvétkor teljesen üres Szent Péter tér, a zárlat alatt fűtengertől beborított Circus Maximus látványa, a néptelen tengerpartok, amelyeken strandolók nélkül kristálytiszta lett a víz, és benépesedett delfinekkel és más állatokkal. A firenzei Uffizi-képtár igazgatója azt mondta, soha nem gondolta, hogy ilyesmi bekövetkezhet. A képtár tavaly márciusban nyitott először közösségi internetes oldalt, amely egy év alatt elérte a százezer látogatót. A Forum Romanumon a zárlatot kihasználva új ásatásokat indítottak, de hiába, ha nincs kinek megmutatni a feltárt palotarészeket – nyilatkozták a régészek.

Az egy hete karantén alatt levő Bologna kórházainak telítettsége minden korábbit felülmúlt, Piemont tartomány ismét megkezdte a nyugdíjas orvosok és ápolók visszahívását. Olaszországban március második felében várják a vírusmutációk miatti újabb hullám tetőzését.

Olaszország és a koronavírus:

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top