nlc.hu
Otthon

Az év legnagyobb aszteroidája

Az év legnagyobb aszteroidája suhan el a Föld mellett

A NASA szerint nem jelent veszélyt a Földre az egy kilométer átmérőjű aszteroida.

Március 21-én halad el a Föld közelében a 2021-es év legnagyobb aszteroidája – jelentette be csütörtökön az amerikai űrkutatási hivatal (NASA).

(Fotó: illusztráció, iStock)

(Fotó: illusztráció, iStock)

A 2001 FO32 jelzésű meteorit a potenciálisan veszélyes kisbolygók kategóriájába tartozik, de a NASA szerint nem jelent veszélyt az emberiségre, a kevesebb mint egy kilométer átmérőjű égitest mintegy kétmillió kilométerre halad el a bolygónk mellett, vagyis legközelebbi pontján is ötször olyan távol lesz a Földtől, mint a Hold.
    
Az aszteroida óránként 124 ezer kilométeres sebességgel száguld el a Föld mellett, az aszteroidák többségénél gyorsabban – közölte a NASA. A kisbolygót 2001 márciusában fedezték fel, a csillagászok azóta követik az útját.

Közepes erősségű távcsővel a déli féltekén és az északi félteke alacsonyabb szélességi köreiben az amatőr csillagászok is láthatják az aszteroidát, amelynek “látogatása” a NASA szerint kivételes lehetőséget nyújt a hivatásos csillagászoknak az égitest tanulmányozására.

Figyelni érdemes, félni nem

Az elkövetkező 100 évben egyetlen nagyobb ismert aszteroida sem fog becsapódni a Földön, és nagyon kicsi az esélye annak, hogy a jövőben felfedezendő kisbolygók bármelyike is kárt okozna bolygónkban – közölte a NASA. Mindazonáltal minél többet tudunk róluk, annál inkább felkészülhetünk egy esetlegesen veszélyt jelentő aszteroida elhárítására.

Még több az aszteroidákról:

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top