nlc.hu
Otthon

Így változtatta meg a vásárlási szokásainkat a pandémia

„Nincs olyan élesztőhelyzet, ami tavaly volt” – így változtatta meg a vásárlási szokásainkat a pandémia

Az alapélelmiszerekből egy kicsit többet vesznek: kicsit több rizst, lisztet, olajat – de plusz egy zacskóval, nem egy karton lisztet vittek haza.
spar, üzlet

Átalakult a vásárlás a koronavírus-járvány kezdete óta, de a tavalyi pánik már a múlté, és a tumultusok is kezelhetők – erről is beszélt a hvg.hu-nak Heiszler Gabriella, a SPAR Magyarország Kft. ügyvezető igazgatója.

Az interjúban elhangzott, hogy az első hullámra jellemző pánikszerű vásárlás a harmadik hullám alkalmával nem jelentkezett.

Nincs olyan élesztőhelyzet, ami tavaly volt.

Az alapélelmiszerekből egy kicsit többet vesznek: kicsit több rizst, lisztet, olajat – de plusz egy zacskóval, nem egy karton lisztet vittek haza. Azoknak a termékeknek a forgalma nőtt meg, amelyek a főzéshez kellenek és egyfajta átrendeződés is megfigyelhető, mivel nincs iskola, nem veszel túró rudit a gyereknek, de veszel joghurtot, amit otthon megeszik.

Gabriella szerint az esti sávok sem kibírhatatlanok, megszokták az emberek, hogy hét óráig végezni kell. Mindemellett a home office-os világ hozott egy kis rugalmasságot: aki otthon dolgozik, annak van lehetősége arra, hogy napközben elszaladjon vásárolni.

2021-et illetően a szakember azt mondta, hogy a forgalomban továbbra is növekedésre számítanak, bár ennek nagyon nagy része az inflációból ered.

Az interjúban arról is beszélt, hogy nem tartja élhetőnek a kormány elképzelését, miszerint központosítani kéne a kiskereskedelmet.

„Hacsak nincs a terméklánc árszabályozva, akkor ez nem értelmezhető. Éppen a mezőgazdaság az, ahol ugyanaz a termék hol olcsóbb, hol drágább: az egyik évben túltermelés miatt alacsony az ár, a másik évben ennek pont az ellenkezőjét látjuk. Ez nemcsak az almára igaz, de a tejre meg a sertéshúsra is. Árstabilitást szerintem a piaci verseny tud hozni a legjobban, hiszen mindenki jó áron szeretné árulni a portékáját” – mondta.

Mik a hírek a korlátozásokról?

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top